Snacknaambord in Top 100

Trivia |
3 augustus 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Een naambord van snackbar ’t Pleintje in Maaskantje is kortgeleden toegevoegd aan de Popcultuur Top 100 van de Volkskrant. Het gaat om een lijst van attributen die illustratief zijn voor de Nederlandse cultuur sinds de Tweede Wereldoorlog.

’t Pleintje kennen we allemaal toch? De zaak werd beroemd dankzij de satirische tv-serie New Kids. Het naambord, stammend uit 1985, hoort volgens de redactie thuis in de lijst van voorwerpen uit de naoorlogse populaire cultuur.

De krant schrijft: “Het naambord is het zeldzame object waar heel even de Nederlandse filmgeschiedenis en de Nederlandse snackgeschiedenis in elkaar grijpen.”

Overigens geldt dit wat mij betreft ook voor snackcaravan uit de film Spetters van Paul Verhoeven. Actrice Renée Soutendijk leeft, werkt en zo nog wat meer in haar snackcaravan. Er vallen heel wat termen die we hier niet zullen herhalen, maar neem van mij dat ze menig gewaagd synoniem voor menige snack over de toonbank werpt.

Enfin. Tot nu toe zijn voor de lijst van de Volskrant 88 voorwerpen geselecteerd. Ook de automatiek en het patatje Kapsalon behoren tot de geselecteerde voorwerpen. Met drie vermeldingen, scoort de branche dus bepaald niet slecht.

Enkele andere voorwerpen: het drumstel van de Golden Earring, de typemachine van Annie M.G. Schmidt en het Dafje.

Ubel Zuiderveld
Foodservicewatcher, vakdeskundige in de consumptie buitenshuis. Sinds 1991 publiceert hij bovendien boeken en artikelen over de frituurcultuur.

Foto: fragment uit de film Spetters