Snackbar behoudt recht op merk Wendy’s

Actueel |
3 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Wendy’s USA

Een kleine Zeeuwse snackbar in Goes behoudt haar rechten op het Beneluxmerk Wendy’s. Dit heeft het Gerechtshof in Den Bosch gisteren bepaald.

De grote Amerikaanse hamburgerketen Wendy’s (anno 1969, ruim 6600 vestigingen) voert al ruim 25 jaar procedures tegen de snackbar in Goes, die in 1988 werd geopend.

Normaal gebruik

Wendy’s Amerika is van mening dat “de Zeeuwse snackbar de naam niet normaal gebruikt en daarom het merkrecht voor de Benelux vervallen moet worden verklaard”. Volgens Wendy’s Amerika blokkeert de snackbar de opening van zijn burgerrestaurants in Nederland, België en Luxemburg.

Wel gebruikt als merk

Het Gerechtshof vindt dat de snackbar wel degelijk gebruik maakt van zijn merk: “Dat blijkt onder andere uit de zichtbaarheid van het logo op bijvoorbeeld de gevel, verpakkingsmateriaal en kassabonnen. Daarnaast wordt het merk ook gebruikt op bedrijfskleding en bij sponsoractiviteiten.”

De rechters gingen niet mee in het betoog van de advocaten, dat pas bij meer vestigingen sprake is van geoorloofd merkgebruik. Het Gerechtshof stelt: “Anders dan de keten betoogt, is het geen vereiste voor normaal gebruik dat een buurtsnackbar meerdere vestigingen heeft of buiten de regio promotie maakt. Het hof concludeert dan ook dat de Zeeuwse snackbar het Beneluxmerk Wendy’s mag behouden.”

Dochters

Een vestiging van Wendy’s Amerika was in 1995 korte tijd in ons land present, maar het merk kreeg vervolgens te maken met de eerste processen van de Zeeuwse snackbareigenaar Raymond Warrens. Die vernoemde zijn zaak, net als de oprichter van de Amerikaanse Wendy’s, naar zijn dochter.