Wendy’s keert terug in Europa

Actueel |
20 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Wendy’s doet opnieuw een poging om Europa te veroveren. Amerika’s derde hamburgerconcept na McDonald’s en Burger King streek onlangs opnieuw neer in Engeland, waar het twintig jaar geleden zijn laatste restaurant sloot. De grote vraag is of Wendy’s ook opnieuw een poging zal wagen in Nederland.

In de Engels stad Reading opende vorige maand een vestiging van Wendy’s zijn deuren. Wendy’s heeft de ambitie om in het Verenigd Koninkrijk in enkele jaren ettelijke honderden vestigingen te openen.

Wendy’s Nederland

Net als in heel Europa, kent Wendy’s ook in ons land een moeizame geschiedenis. Nadat het in 1979 een restaurant opende in München, beleefde de keten in ons land een kortstondig avontuur met één vestiging in 1980. In 1995 wilde Wendy’s opnieuw de Nederlandse markt betreden, maar het kwam er niet van.

Dit kwam vooral doordat zich sinds 1988 in Goes de gelijknamige fish & chipszaak bevindt van ondernemer Raymond Warrens. Warrens deponeerde in 1995 het Benelux-merkenrecht op de naam Wendy’s. Een tweede vestiging van Wendy’s Fish & Chips bij de Zeelandbrug sneuvelde onlangs door corona. Door gerechtelijke uitspraken, kan Wendy’s Amerika echter vooralsnog in Nederland, België en Luxemburg weinig beginnen.

Vierkanten burgers

Wendy’s heeft ongeveer 100 vestigingen buiten de VS. Zo is het met tientallen outlets present in Indonesië, Puerto Rico, de Filipijnen en Mexico. In de VS zijn ruim 5800 restaurants van Wendy’s. Wendy’s staat bekend om zijn vierkanten burgers. De Baconator, geïntroduceerd in 2007, is het kassucces van de laatste jaren.