Sergio Herman serveert op strand mosselen met friet

Actueel |
8 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Frites Atelier

De Zeeuwse topkok Sergio Herman kan geen genoeg krijgen van friet. In de Belgische badplaats Zeebrugge bestiert hij zes weken lang op het strand het tijdelijke restaurant Moules Frites.

Tot half augustus serveert Herman elke avond in tenten mosselen met friet aan circa 120 gasten. Het driegangenmenu van garnalenkroketjes, mosselen, friet en dame blanche na kost 65 euro.

In een Vlaams dagblad vertelt Herman dat Moules Frites een ultiem eerbetoon is aan zijn vader; de mosselen worden namelijk bereid volgens receptuur van Herman senior.

Met het seizoen, komen bij onze zuiderburen en masse de mosselpannetjes weer tevoorschijn. De laatste jaren zijn er ook steeds meer Nederlandse restaurants die mosselen met friet op de kaart zetten, zelfs een enkele cafetaria.

De bakermat van de beroemde combinatie mosselen-friet, is Chez Léon in Brussel. Het frituurrestaurant (‘Friture Bruxelloise’) vlakbij de Grote Markt zit al sinds 1893 op dezelfde plek. Mosselen waren aanvankelijk, vanaf ongeveer 1875, een gekende Brusselse kermissnack.

Sergio Herman is ook mede-eigenaar van Frites Atelier, met vestigingen in Den Haag, Antwerpen, Gent en Brussel. Onlangs werd bekend dat cateringbedrijf Vermaat Groep franchisenemer is geworden van Frites Atelier; dit najaar moet de eerste frietoutlet onder de hoede van Vermaat zijn deuren openen in Designer Outlet Roosendaal.

Meer over