Rotterdamse bezorgers in overtreding, medewerkers vluchten voor inspectie

Actueel |
4 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - maaltijdbezorgers
Foto: Joshua Lawrence / Unsplash

Tijdens een grootschalige controle in Rotterdam-Zuid zijn meerdere overtredingen met maaltijdbezorgers geconstateerd. Sommige werknemers gingen er snel vandoor voordat ze gecontroleerd zouden worden.

In Rotterdam-Zuid zijn achttien bezorgers van twee bezorgplatforms aangehouden. Vijf van hen bleken niet uit de Europese Unie te komen en de werkgever had geen werkvergunning aangevraagd. Een aantal bezorgers gebruikte een account van iemand die wel mag werken, en stond daarvoor een deel van hun inkomsten af. De bezorgplatforms krijgen een boete.

Medewerkers onder de 16

Controleurs bezochten in Rotterdam-Zuid ook een aantal restaurants die met eigen bezorgers werken. Daar bleken mensen te werken die te weinig kregen betaald, te lang werkten of die niet in Nederland mogen werken. Bij twee restaurants werken meerdere kinderen onder de 16 jaar, zo bleek uit de administratie. (Lees verder onder de advertentie).

Gevlucht voor de inspectie

Tijdens de controle gingen enkele werknemers er snel vandoor. De inspectie denkt dat het mensen zijn die niet in Nederland mogen werken. De werkgever is gesommeerd om aan te geven wie deze medewerkers zijn, anders volgt er een boete.

Grote operatie

Bij de grootschalige controle, die plaatvond op vrijdag 28 januari, waren de gemeente Rotterdam, de politie, de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Nederlandse Arbeidsinspectie aanwezig. Bij één van de bezochte bedrijven was de loonadministratie niet in orde en drie restaurants kregen een waarschuwing voor het overtreden van de hygiëneregels.