Maaltijdbezorgers onder de 16: één derde gecontroleerde restaurants in de fout

Actueel |
28 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - maaltijdbezorgers
Foto: Joshua Lawrence / Unsplash

Het is sinds 1 juli 2020 verboden om maaltijdbezorgers onder de zestien jaar in te zetten. Sindsdien heeft de Inspectie SZW bij een derde van de gecontroleerde restaurants boetes en waarschuwingen uitgedeeld. Dat meldt RTL Z.

De Inspectie SZW heeft sinds juli 2020 controles uitgevoerd bij 38 restaurants: 14 in 2020 en 24 in 2021. Aan elf restaurants zijn boetes uitgedeeld vanwege de inzet van maaltijdbezorgers onder de zestien jaar. Bij sommige restaurants waren meerdere minderjarige bezorgers aan het werk. In totaal ging het om twintig kinderen van veertien en vijftien jaar oud. Dat blijkt uit cijfers die RTL Z heeft opgevraagd.

Drie bedrijven hebben een waarschuwing gekregen, waarbij het ging om achttien kinderen van veertien en vijftien jaar. Niet alleen de bedrijven kregen een waarschuwing; ook ouders werden op de vingers getikt.

Controles geïntensiveerd

De controle op de maaltijdbezorgers is sinds 2020 geïntensiveerd. Volgens de inspectie ontbreekt het bij bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Dit geldt zowel voor grote ketens met eigen bezorgers als voor de kleinere eetgelegenheden met eigen bezorgers.

Verbod op bezorgers onder de zestien

Bij jonge maaltijdbezorgers onder de zestien jaar ziet de inspectie verschillende gevaren bij het bezorgen van de maaltijden, zoals werken onder tijdsdruk, onveilige verkeersomstandigheden en het uitvoeren van betalingen. Daarom is maaltijdbezorging door jongeren onder de zestien jaar sinds 1 juli 2020 verboden.

Toename aantal maaltijdbezorgers

Het aantal bezorgers op de weg is de laatste jaren flink toegenomen: van dagelijks 20.000 in 2019 naar 50.000 in 2021. Daarvan zijn 40.000 maaltijdbezorger, zo meldt RTL Nieuws. De verwachting is dat maaltijdbezorging de komende jaren blijft groeien. Het FoodService Instituut (FSIN) schat dat de totale omzet uit maaltijdbezorging vanuit de horeca in 2025 uitkomt op een omzet van bijna 4 miljard euro. Bezorging in foodretail (supermarkten) bereikt in 2025 een nog grotere omzet volgens het FSIN: ruim 6 miljard euro.