Reactie ONL Hoofdlijnenakkoord: ‘Eindelijk wordt het mkb weer serieus genomen’

Actueel |
16 mei 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Het Hoofdlijnenakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC pakt voor het mkb op het eerste gezicht positief uit. “Het mkb wordt weer serieus genomen. Dat werd tijd”, zegt voorzitter Erik Ziengs, voorzitter van ONL voor Ondernemers.

Veel punten in het Hoofdlijnenakkoord dat woensdagnacht naar buiten kwam, pakken goed uit voor ondernemers. De voorgenomen verlaging van de mkb-winstvrijstelling wordt teruggedraaid en het minimumloon wordt niet verder verhoogd. “Ook het toeslagenstelsel wordt onder de loep genomen zodat werken meer gaat lonen”, zegt Ziengs, die het akkoord vannacht meteen doornam. Regeldruk, een hot item, waar ONL al jaren aandacht voor vraagt, staat ook hoog op de agenda van het nieuwe kabinet. Bij de totstandkoming van nieuwe wetgeving wordt de toename van de regeldruk vooraf beter getoetst door het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

ONL hangt niet bij alle voorstellen de vlag uit. “Het nieuwe kabinet wil het btw-tarief op de meeste culturele goederen en diensten verhogen naar 21 procent”, geeft de ONL-voorman als voorbeeld. “Dat betekent dat een kaartje voor het theater fors hoger wordt en kermisexploitanten hun prijzen verder moeten verhogen. Ook de verhoging van de kansspelbelasting naar 37,8 procent juichen wij niet toe, evenals het omhooggooien van de toeristenbelasting van 9 naar 21 procent. Dat wordt een duurder verblijf in een hotel en pension. Voor ondernemers die actief zijn in deze sector pakt deze maatregel om meer geld binnen te harken voor de staatskas negatief uit.” De ondernemersbelangenvereniging is benieuwd naar de verdere uitwerking van de plannen. “Dat houden wij nauwlettend in de gaten”, aldus Ziengs.

Foto: Erik Ziengs – ONL voor ondernemers