ProFri wil opnieuw in overleg met ministerie over verdere stijging van gasprijs

ProFri in het nieuws, Actueel |
12 juli 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

ProFri wil opnieuw in overleg met het ministerie van economische zaken. De vakvereniging wil de positie van de frituurbranche andermaal vroegtijdig bij het ministerie onder de aandacht brengen, nu algemeen wordt verwacht dat de gasprijzen richting de winter dramatisch verder kunnen stijgen.

Een toenemend aantal deskundigen voorziet dat de gasprijs de komende winter nog zou kunnen exploderen. Op dit moment ligt de gasprijs, exclusief belasting en toeslagen, op circa € 1,70. In augustus vorig jaar was dit € 0,95 per kuub. Hoewel na het begin van dit jaar weer een dalende trend te zien was, en een maand geleden de kuubprijs op tachtig eurocent lag, is recentelijk weer sprake van een sterk stijgende tendens.

“Drie euro per kuub”

Een kale prijs van rond de drie euro per kuub de komende winter wordt door kenners van de energiemarkt niet uitgesloten, maar zeker wordt een prijs boven de twee euro verwacht. De prijsopdrijving is het gevolg van de situatie op de wereldmarkt. Met name de sterk afgenomen gastoevoer vanuit Rusland mist zijn effect niet. Verwacht wordt dat Russisch gas de komende maanden nog schaarser zal worden. De belangrijkste pijpleiding richting Europa is nu dicht voor onderhoud, maar gevreesd wordt dat hij dicht zal blijven.

Met name Duitsland is zeer afhankelijk van Russisch gas. Eventuele tekorten bij onze oosterburen zullen hun effect op de rest van Europa echter niet missen, zo is de algemene verwachting. Verder wordt verwacht dat lang niet alle winterbuffers (voorraden) tijdig aangevuld kunnen worden.

Duidelijkheid

Indien er de komende winter onvoldoende gas is voor verwarming van huishoudens, kan de overheid besluiten grootverbruikers van gas af te sluiten. Het gaat hierbij primair om industriële bedrijven en dus niet om bijvoorbeeld frituurzaken. Ook over dit laatste aspect wil ProFri meer duidelijkheid van het ministerie van economische zaken. De vakvereniging kaartte de moeilijke energiesituatie al eerder aan bij het ministerie.