Keurmerk als basis voor lidmaatschap; ProFri legt uit

ProFri in het nieuws, Actueel, Achtergrond |
16 februari 2022 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Het huidige logo van het keurmerk van ProFri. Later dit jaar wordt door ProFri het nieuwe logo gelanceerd van zowel het keurmerk als van de vereniging zelf.

Zoals bij veel ondernemers bekend, zit vakvereniging ProFri in een transitie. De belangrijkste verandering is dat het Goed Gefrituurd Keurmerk vanaf 2024 de basis wordt van het lidmaatschap. Waarom? En wat betekent dat voor bestaande leden en voor frituurprofessionals die lid willen worden? ProFri legt het uit.

Waarom wordt het keurmerk de basis van het lidmaatschap?

Vakvereniging ProFri wil de branche waarin frituurbedrijven hun geld verdienen toekomstbestendig maken. Dat doet de vereniging door enerzijds de collectieve belangen te behartigen en anderzijds te werken aan een positief imago van de sector. Het bestuur vindt het belangrijk dat leden daar hun steentje aan bijdragen en allemaal ambassadeurs zijn (of worden) van het frituurvak. 

Het Goed Gefrituurd Keurmerk is bedoeld om de kwaliteit van cafetaria’s, snackbars en andere frituurzaken beter zichtbaar te maken voor de consument. Met dit keurmerk zijn frituurprofessionals ambassadeurs van het frituurvak, want ze laten zien dat ze samen met het team uitblinken in Vakmanschap, Veiligheid & Hygiëne en Verantwoordelijkheid (de drie pijlers van het keurmerk).

Wanneer moeten leden het keurmerk behalen?

Leden die het keurmerk nog niet hebben behaald krijgen hiervoor ruim de tijd. Als eerste stap worden leden gevraagd om vóór 1 oktober 2022 aan te geven of ze bereid zijn het keurmerk te behalen. Vervolgens moeten ze uiterlijk 1 oktober 2023 aangetoond hebben dat ze voldoen aan de criteria van het keurmerk. Gedurende deze termijn behouden leden hun stemrecht en de collectieve voordelen van het lidmaatschap. Indien nodig wordt er meer tijd genomen voor de transitie.

Frituurprofessionals die zich vanaf dit jaar aanmelden als nieuw lid bij de vakvereniging, krijgen de aspirant status. Na het behalen van het keurmerk worden ze volwaardig lid en hebben vanaf dat moment pas stemrecht. Ze krijgen hiervoor maximaal twee jaar de tijd.

Hoe gaat de aanvraag van het keurmerk in z’n werk?

Met twee eenvoudige stappen wordt de aanvraag van het keurmerk in werking gezet.

Stap 1: Met het online invullen van een verklaring geven ondernemers te kennen dat ze willen uitblinken in Vakmanschap, Veiligheid & Hygiëne en Verantwoordelijkheid.

Stap 2: Ondernemers wordt gevraagd online een zelfevaluatie in te vullen. Daarmee brengen ze in kaart wat binnen het bedrijf de status is van de drie pijlers van het keurmerk, en kunnen ze bepalen welke onderdelen eventueel verbeterd moeten worden. Zo nodig worden ondernemers daarbij geholpen. 

Na deze twee stappen krijgen bedrijven een bezoek van een mystery guest die een rapportage maakt. Vervolgens wordt er contact met het bedrijf opgenomen om de zelfevaluatie en de rapportage te bespreken.

Zodra het Goed Gefrituurd Keurmerk is behaald, krijgt het bedrijf ieder jaar een bezoek van een mystery guest en iedere twee jaar een uitgebreide beoordeling. Met het keurmerk krijgen bedrijven ook een uitgebreide vermelding in de Nationale Smulgids.    

Wat kost het keurmerk?

Leden met een basis- of plus-lidmaatschap die het keurmerk aanvragen, ontvangen op dat moment een aanvullende factuur van respectievelijk 270 euro of 150 euro. De contributie voor het kalenderjaar na het behalen van het keurmerk wordt vervolgens 595 euro. Dat is hetzelfde bedrag dat nu door de leden wordt betaald die het keurmerk al hebben (dus voor het pro-lidmaatschap). Net zoals nu ook het geval is, krijgen leden met kleine zaken en mobiele locaties zonder personeel of met meerdere frituurzaken 25 procent korting. Ook formulehuizen die kiezen voor collectief lidmaatschap komen in aanmerking voor korting.

Wat als ik het keurmerk niet wil behalen?

Het bestuur van ProFri houdt er rekening mee, dat een deel van de leden het keurmerk niet ziet zitten, maar wel gebruik willen blijven maken van de collectieve voordelen. Deze leden kunnen kiezen voor het Pro-abonnement van het Nederlands Frituurcentrum, waarmee ze kunnen blijven genieten van deze én van andere voordelen. Wie lid blijft van de vakvereniging en voor het keurmerk gaat, krijgt dit abonnement van het Nederlands Frituurcentrum gratis aangeboden. Dit geldt ook voor bedrijven die zich vanaf nu aanmelden als aspirant-lid bij de vereniging.

Het organiseren van collectieve voordelen wordt voortaan uitgevoerd door het Nederlands Frituurcentrum, zodat vakvereniging ProFri zich kan concentreren op haar kerntaak. Het bestuur verwacht dat deze stap zal leiden tot nog meer voordelen.

Zet vandaag nog de eerste stap naar het keurmerk

Leden en aspirant-leden van ProFri die het keurmerk nog niet hebben behaald kunnen heel eenvoudig de eerste stap zetten door nu de intentieverklaring online in te vullen

Meer weten over de voordelen van de drie abonnementen van het Nederlands Frituurcentrum? Klik hier

Wie vragen heeft over de transitie van ProFri of meer wilt weten over wat het keurmerk zijn of haar bedrijf kan bieden, kan contact opnemen met het secretariaat van ProFri via info@profri.nl of 040-7200900.