Proef Brabantse cafetaria’s met magneetsloten

Actueel |
21 december 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Magneetdeur / Shutterstock

Twaalf Brabantse cafetaria’s nemen deel aan een proef met magneetsloten om het overvalrisico te verkleinen. De bedrijven kunnen zelf bepalen wanneer ze de magneetsloten in werking stellen. Met name ’s avonds moet dit het gevoel van veiligheid versterken. Via een knop kunnen medewerkers het magneetslot openen als zich klanten via een bel aan de deur melden.

Het experiment dat tot juni 2019 duurt, ging van start in de Week van de Veiligheid eerder dit najaar. De proef in de horeca geldt voor twaalf cafetaria’s in de gemeenten Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg en het werkgebied van politieteam Groene Beemden. Het is een nieuwe poging bedrijven te beveiligen nu de laatste jaren het aantal overvallen weer duidelijk is toegenomen. Met één druk op de knop kan de ondernemer ‘s avonds zijn zaak sluiten en op afstand ook weer openen als een gast aanbelt.

Op de website van de Week van de Veiligheid staat vermeld: “Uit onderzoek blijkt dat cafetaria’s in de donkere avonduren van de herfst en de winter extra gevoelig kunnen zijn voor overvallen. Dit heeft te maken met de omloop van cash geld, de vaak latere openingstijden en de plek in de wijk.” Tussentijds wordt de pilot op gezette tijden geëvalueerd.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 10 – Winter 2018-19

Meer over