Prijs van plantaardige olie opnieuw flink gestegen

Actueel |
7 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De prijs van plantaardige olie blijft flink stijgen. Op de wereldmarkt nam de prijs in januari ten opzichte van december opnieuw toe, nu met liefst 7,5 procent. Vergeleken met 2020 moet er nu op de wereldmarkten ongeveer 80 tot 90 procent meer voor worden neergeteld, aldus de FAO Food Prize Index.

De andere hoofdingrediënten (zuivel, vlees, granen en suiker) werden ook duurder, maar hier gaat het om veel geringere percentages. Opgeteld stegen de prijzen van alle vijf basisingrediënten in de FAO Food Prize Index met gemiddeld circa 35 procent.

Biodiesel

Het verbruik van plantaardige oliën nam de laatste jaren enorm toe. Met name sojaolie en palmolie behoren tot de grote groeiers. Dit heeft niet alleen te maken met toegenomen consumptie, maar ook het bijmengen bij autobrandstoffen als zogenaamde biodiesel is een belangrijke oorzaak van de prijstoename.

Hoewel de prijzen van frituurolie bij de horecagroothandels per soort variëren, is zeker een opgaande beweging zichtbaar. Per emmer van 10 liter moet gemiddeld twee tot vier euro meer worden neergeteld dan in 2019. Omdat veel groothandels stunten met aanbiedingen van frituurolie, blijven de prijsstijgingen bij de grossiers vooralsnog enigszins binnen de perken.

Geen prijsdaling verwacht

Het Vlaamse merk Pauwels, eigendom van Remia, informeerde zijn klanten het afgelopen najaar al uitgebreid over de prijsverhogingen. “De combinatie van een moeilijke oogst, beperkte voorraden en verhoogd biodieselgebruik laat zich op een negatieve manier voelen in de frituur,” schreef Pauwels. “Vermits de omstandigheden verre van ideaal zijn, zullen er op korte termijn maar weinig tot geen prijsdalingen vastgesteld kunnen worden.”

Meer over