Miljoenenboete ACM: “Snackbars benadeeld door prijsafspraken frituurvet”

Actueel |
6 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Frituurvetinzamelaars Olthuis Recycling in Dronten, het voormalige Rotie in Amsterdam (in 2019 overgenomen door Quatra) en UCO Kampen krijgen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) boetes van in totaal vier miljoen euro.

De ACM stelde vast dat ze ongeoorloofde prijsafspraken maakten over afgewerkt frituurvet. Volgens de ACM hebben de opkopers van afgewerkt frituurvet hiermee snackbars en andere horecabedrijven benadeeld, omdat ze de inkoopprijs zo laag mogelijk probeerden te houden.

Via onder meer Whatsapp zijn afspraken gemaakt over een verdeling van de markt en de prijsstelling, aldus de ACM.

Boete leidinggevenden

Van 2012 tot en met 2018 zou Rotie (nu dus Quatra, Belgisch eigendom) met Olthuis (handelsnaam van V.E.D. Inzameling BV) en de, inmiddels failliete, vetophaler UCO in Kampen de verboden afspraken hebben gemaakt. Omdat de bedrijven meewerkten aan het ACM-onderzoek, valt de boete lager uit, want die had nog veel hoger kunnen zijn. De Nederlandse Voedsel & Warenautoriteit (VWA) stelde de fraude drie jaar geleden aan de orde bij de ACM. Drie leidinggevenden van de betrokken bedrijven kregen nog een persoonlijke boete van 190 duizend euro opgelegd.

Hoe werkte het?

Gebruikt frituurvet (ook bekend als ‘used cooking oil’, afgekort UCO) is een belangrijke en duurzame grondstof voor biodiesel. De Europese en Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van biodiesel om het gebruik van duurzame brandstoffen voor vervoer te bevorderen. Inzamelaars kopen gebruikt frituurvet voornamelijk in bij horecabedrijven en de voedselindustrie.

De inzamelaars hadden regelmatig onderling contact over de inkoopprijzen die zij betaalden aan leveranciers van gebruikt frituurvet. Ze bespraken ook wie bij welke leverancier langs mocht gaan en wisselden prijsinformatie uit. De bedrijven spraken elkaar aan als de ander toch bij ‘hun leverancier’ was geweest en een te hoge prijs had geboden. De contacten vonden voornamelijk per e-mail en Whatsapp berichten plaats.

Hier vind je de documenten met de bevindingen van de ACM.

Meer over