Oogst lijkt redelijk: prijs van frietaardappel daalt sterk

Actueel |
12 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Persfoto Vavi/Aviko

Na maandenlange prijsstijgingen, zijn de noteringen van met name frietaardappelen de afgelopen weken gekelderd.

Vergeleken met eind juli daalden de zogenaamde veldprijzen van veel populaire frietrassen van circa 55 naar circa 17 euro per 100 kilo.

Volgens vakblad Nieuwe Oogst “lijkt dit vooral het gevolg van het achterwege blijven van vraag naar vrije aardappelen bij de verwerkende industrie”.

Vrije aardappelen zijn frietaardappelen die niet op voorhand op contractbasis reeds zijn opgekocht door frietfabrikanten en andere aardappelverwerkers. Omdat de frietfabrieken vooralsnog voldoende aanvoer hebben van contractaardappelen, hoeven ze minder bij te kopen op de vrije markt.

“Uitzonderlijk snelle daling”

Volgens PotatoNL, het bureau dat de aardappelprijs monitort, is een zo snelle daling van de aardappelprijs uitzonderlijk. Het bureau stelt zelfs vast dat het aantal transacties met vrije aardappelen zelfs zo gering is, dat maar net een serieuze prijsnotering kon worden gemaakt.

Niet alleen zijn er momenteel voldoende contractaardappelen voor de industrie, bovendien lijkt de oogst beter te verlopen dan de aanvankelijke, uiterste negatieve prognose was.

Kwaliteit lijkt redelijk

Door een extreem natte periode, gingen veel aardappelen drie weken tot een maand later de grond in dan normaal. Hoewel de effecten van de huidige warmte nog moeten worden afgewacht, lijkt de kwaliteit redelijk, althans beter dan aanvankelijk was voorzien. Omdat met name in mei en juni de situatie zorgelijk was, liepen de aardappelprijzen op de termijnmarkten vooral in juni en juli versneld op.

In het voorjaar werd de prijs bovendien sterk beïnvloed door aardappelen van de oude oogst die nog in schuren lagen. Die voorraad was beperkt, hetgeen daarom toen ook prijsopdrijvend werkte. Nieuwe Oogst meldt dat de hoogste prijzen momenteel nog worden neergeteld voor de frietaardappel Agria en de fastfoodaardappel Innovator.

Meer over