“Nieuwe regelgeving voor aardappelboeren leidt tot verhoging van frietprijs”

Actueel |
26 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: archief Week van de Friet

De prijs van friet zal verder stijgen. Prijsverhogingen zullen volgens Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) onontkoombaar zijn als gevolg van verschillende beleidsmaatregelen die uit Den Haag en Brussel op aardappeltelers en andere akkerbouwers afkomen.

Ook frietproducenten zullen de effecten merken, aldus BO Akkerbouw. “De verwerkende industrie kan straks minder rendabel draaien,” stelt de directeur van de brancheorganisatie.

Boeren krijgen te maken met verschillende nieuwe wetten op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Het gaat om onder meer de verplichting om buffers aan te brengen rond de landerijen, regelgeving ter verbetering van het grondwater én het verplicht variëren met de inplanting van gewassen op zandgrond.

“Zandaardappels eerder rooien…”

Dit laatste betekent onder meer dat voor frietaardappelen een maximale oogstdatum wordt ingesteld, net als bij bijvoorbeeld maïs al het geval is. Op zand- en lösgronden moeten frietaardappelen straks vóór 1 oktober gerooid worden. Volgens BO Akkerbouw betekent dit dat frietfabrieken met hogere kosten worden geconfronteerd. Zij hebben immers liever dat frietaardappelen geleidelijk worden aangevoerd en niet in grote bulken tegelijk, want dat vergt extra opslagcapaciteit.

“Dalend inkomen…”

Volgens BO Akkerbouw kan de optelsom van nieuwe regelgeving behoorlijk negatief uitpakken voor aardappelboeren en andere akkerbouwers. De organisatie rekende uit, dat het gemiddelde inkomen van een boer zou kunnen dalen van €46.333 naar €6.493 volgend jaar. In hoeverre deze inkomstenderving kan worden goedgemaakt door een hogere prijs voor frietaardappelen en andere gewassen, is nog onduidelijk.

Beperkt aandeel in prijs

Overigens zal het directe prijseffect op friet beperkt zijn: de aardappelprijs bepaalt maar ongeveer 15 tot 16 procent van de verkoopprijs in de cafetaria. Echter: door allerlei oorzaken (energie, transport, frituurolie) is de inkoopprijs van friet de afgelopen maanden al behoorlijk gestegen.

Volgens onderzoek van ProFri steeg hierop de gemiddelde verkoopprijs van een medium portie friet zonder saus friet in cafetaria’s tussen 2021 en nu van €2,18 naar €2,50. PR-bureau No Budget middelde recent de verkoopprijs van een kleine portie friet in enkele tientallen Nederlandse snackbars en kwam op een prijs van €2,44.