ONL: “76% horeca in betalingsproblemen”

Actueel |
29 april 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Ruim driekwart (76%) van de horecabedrijven in ons land kan zijn betalingsverplichtingen niet nakomen. 30 procent van alle bedrijven is technisch failliet. Dit blijkt uit een onderzoek van ONL, Qredits en Hogeschool Utrecht.

Volgens het onderzoek in opdracht van Ondernemend Nederland (ONL) is dus nog geen kwart van de horecabedrijven (24%) financieel helemaal gezond. Wel verbeterden recent de omzetten. In het laatste kwartaal van 2020 boekten slechts 28 van elke 100 horecabedrijven een omzet die boven de 5000 euro ligt. In het eerste kwartaal van dit jaar was dit percentage gestegen naar 44 procent.

Minder negatief

Volgens vakvereniging ProFri draaien cafetaria’s, snackbars en frituren relatief beter dan uit deze onderzoekscijfers blijkt. ProFri stelt: “Naar onze schatting staat een kwart van de frituurspeciaalzaken op omvallen. Veel van deze bedrijven stonden er al voor de coronacrisis slecht voor. Wij taxeren trouwens dat dit breder in de horeca het geval was. Toch zullen veel horecaondernemers gewoon doorgaan. Vaak kunnen ze de gevolgen niet goed overzien en ontbreekt het hen aan goed zicht op wat de toekomst gaat brengen indien ze zouden stoppen met hun bedrijf.”

Stichting Ondernemersklankbord

ProFri raadt ondernemers die het moeilijk hebben aan om in gesprek te gaan met een adviseur van Stichting Ondernemersklankbord. ProFri: “De stichting biedt ondersteuning aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Dit kan advies zijn aan starters, of begeleiding van ondernemers die willen groeien, innoveren, reorganiseren of overdragen. Maar ze staan ook ondernemers bij die failliet dreigen te gaan. De diensten zijn nu tijdelijk helemaal gratis. Normaal gesproken vraagt de stichting om een kleine bijdrage. De adviseurs zijn zelf ondernemer geweest en in staat collega’s anders naar hun bedrijf en toekomst te laten kijken.”

www.ondernemersklankbord.nl