Nieuwe frietfabriekjes door corona

Actueel |
11 november 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Nederlands Frituurcentrum – lokale frietsnijderij

Als gevolg van de coronacrisis ontstaan in ons land nieuwe vormen van frietambacht. Dit stelt vakplatform AGF.nl. De nodige boeren met overvolle aardappelschuren zijn zelf friet gaan snijden.

De aardappelschuren bij boeren raakten vol tijdens de eerste lockdown van dit voorjaar. De hele frietketen werd verstoord doordat de grote frietproducenten in ons land minder friet verkochten. Immers: door de sluiting van een deel van horeca, zoals restaurants en het zitgedeelte van cafetaria’s, is simpelweg minder patat afgezet bij consumenten.

ZVL Friet

Foto: Nederlands Frituurcentrum – voorraad frietaardappelen

Een boer in Zeeuws-Vlaanderen liep al langer rond met plannen om zijn aardappelen toegevoegde waarde te geven door zelf te gaan snijden. Door corona voegde hij de daad bij het woord. Hij zegt op AGF.nl: “Al vele jaren leveren we onze aardappelen rechtstreeks aan de frietindustrie. Hierbij zijn we overgeleverd aan grillige marktprijzen. Het coronavirus was het laatste zetje in de rug om ons idee te verwezenlijken. Zo is ZVL Friet ontstaan.”

Langjarige trend

De afgelopen jaren stapten in ons land al vele tientallen boeren over op het zelf snijden van de eigen aardappelen. Met name frietspeciaalzaken van de nieuwe lichting bakken zelf voor en af; de vaak jonge ondernemers doen niet zelden rechtstreeks zaken met aardappelboeren, zonder tussenkomst van grossiers of grote producenten. Overigens is dit een terugkeer naar vroeger jaren: halverwege de vorige eeuw kende ons land vele tientallen regionale frietsnijderijen die rauwe friet toeleverden aan de horeca.