Omroep Max: “Vieze eettenten”

Actueel |
6 september 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Mieke van der Weij, foto Omroep Max

“Wie wil dat eigenlijk nog, steeds meer van die vieze eettenten?!” Aldus Mieke van der Weij, presentator van radioprogramma Max Nieuwsweekend afgelopen zaterdag tijdens een interview met Hannah van Kolfschooten, onderzoekster gezondheidsrecht van de Universiteit van Amsterdam.

Zowel Van der Weij als mede-presentator Charles Groenhuijsen betoonden tijdens het vraaggesprek weinig professionele distantie. Zo sprak Groenhuijsen herhaaldelijk van ‘tenten’ en maakte hij een vergelijking met het weren van raamprostitutie. Over leegkomende panden, zei Van der Weij: “Niet wéér zo’n Whopperding erin.”

Drie wetten in beeld

Met de zogenaamde ‘vieze eettenten’ verwees Van der Weij naar fastfoodbedrijven, snackbars en andere spijsverstrekkers. Onderzoekster Van Kolfschooten helpt vijf gemeenten, die meer mogelijkheden willen hebben om nieuwe snackbars en fastfoodbedrijven tegen te houden. Van Kolfschooten gaf aan dat naar drie wettelijke mogelijkheden wordt gekeken: de nieuwe Omgevingswet, de Warenwet óf een compleet nieuwe wet. Helder was in elk geval dat ze de ‘onafhankelijke’ publieke omroep aan haar zijde vindt.

Foute cijfers RTL Nieuws

Naast Omroep Max, draagt ook RTL Nieuws bij aan vooringenomen beeldvorming in de discussie over frituurspeciaalzaken. De redactie schreef recent dat het aanbod cafetaria’s, snackbars en frituren in ons land sterk groeit. Echter: de werkelijkheid is dat hun aantal sinds ongeveer 1995 licht dalend tot stabiel is. Desondanks schrijft de redactie: “Het gemiddeld aantal cafetaria’s binnen één kilometer in Nederland steeg van 5,5 in 2008 naar 7,2 in 2020. In 216 gemeentes nam het aantal cafetaria’s (binnen één kilometer van inwoners) toe tussen 2008 en 2020. In 87 nam de snackbardichtheid af.”

Denkfout

Frans van Rooij: “Zoals gezegd: de tendens bij het aantal cafetaria’s in ons land is al bijna een kwart eeuw licht dalend. Ik vermoed dat RTL Nieuws een denkfout heeft gemaakt. De redactie heeft vermoedelijk gerekend met de aantallen van het totale segment waartoe het Centraal Bureau voor de Statistiek de cafetaria’s rekent. Echter: tot dit CBS-segment behoren naast cafetaria’s ook groeiende bedrijfstakken als ijssalons, lunchrooms en fastfoodrestaurants, naast nog andere spijsverstrekkers. Het is zorgelijk dat de media, de RVS, het RIVM en de staatssecretaris er weinig blijk van geven dat ze de juiste marktcijfers kennen. Ze dreigen namelijk wél onomkeerbaar beleid te baseren op zulke compleet foutieve aannames.”

De ProFri-directeur verzucht: “Onze branche is toenemend het slachtoffer van gemakkelijke symbolische beeldvorming. Het lijkt wel vechten tegen de bierkaai. Het is om moedeloos van te worden voor onze vakvereniging, onze leden en alle hardwerkende zelfstandige ondernemers met frituurspeciaalzaken.”

Meer over