Nostalgische beelden uit 1969: Europa’s grootste frietfabriek in Lomm

Trivia, Video's |
29 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld-De-Fritesspecialist-Lomm-frietfabriek
De Fritesspecialist in Lomm, ooit de grootste frietfabriek van Europa

Iedereen die iets met friet heeft, smult van oude beelden waarin de pioniers van het vak te zien zijn. Een fragment uit het Polygoonjournaal uit 1969 geeft een inkijkje in de frietfabriek van Herman Megens in Lomm. Zijn rol in de Nederlandse frietgeschiedenis was aanzienlijk.

De opkomst van friet in het naoorlogse Nederland is een verhaal dat kenners en liefhebbers met trots vertellen. Eén van de pioniers was Herman Megens, boerenzoen uit Berghem (bij Oss). Hij slaagde er in 1959 in om voorgebakken friet machinaal te produceren, zo is te lezen in het Gemeentearchief Venlo. In die tijd exploiteerde hij negen van de elf frietkramen in Venlo. Na zijn machinale doorbraak leverde hij ook voorgebakken friet aan anderen.

Grootste frietproducent

In 1966 opende Megens zijn fabriek ‘De Fritesspecialist’ op bedrijventerrein De Spikweien in Lomm. Drie jaar later was hij uitgegroeid tot de grootste frietproducent van Europa, verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de totale frietomzet in het continent. Dagelijks werd 143 ton aardappels verwerkt tot 70 ton voorgebakken friet.

Aviko

In 1980 werd De Fritesspecialist overgenomen door Aviko (Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken), dat in 1962 was opgericht in Hoog-Keppel (Achterhoek). In 1970 verhuisde het hoofdkantoor van Aviko naar Steenderen. Vandaag de dag is Aviko de tweede grootste aardappelverwerker in Europa en de vierde wereldwijd. Het bedrijf is de grootste producent van gekoelde friet ter wereld. De fabriek die Herman Megens opende in Lomm, draait nog steeds.

Bekijk de beelden van De Fritesspecialist