Automatiek: na-oorlogs cultuurgoed

Trivia |
21 december 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Volksautomatiek – Archief Snelle Hap

De Volkskrant werkt al enige tijd aan “Een geschiedenis van de Nederlandse popcultuur in 100 voorwerpen”. Telkens voegt de krant een nieuw attribuut of fenomeen toe aan deze lijst van honderd vaderlandse volksproducten uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. In de voorlopige lijst zijn uit de frituurbranche al de patat kapsalon en de automatiek opgenomen.

De Volkskrant neemt de eerste automatiek van Febo in Amsterdam (1960) als uitgangspunt. Snackautomatieken bestaan trouwens al veel langer. Zo vierde automatiek Marks in Eindhoven onlangs al zijn zestigjarig bestaan. De vaderlandse automatiekgeschiedenis gaat echter nog veel verder terug. Zowel in de jaren ’30 als de jaren ’50 van de vorige eeuw was Nederland vergeven van de loketautomaten met allerlei soorten snacks, snoepgoed en voedsel. Dat was een rechtstreeks gevolg van regelgeving van de rijksoverheid. Automatieken, een Duitse vinding, waren ideaal om nieuwe winkelsluitingswetten te omzeilen.

Enfin, De Volkskrant schrijft over toeristen die zich bij Febo’s laten fotograferen, omdat ze dit typisch staaltje Nederlandse eetcultuur zo bijzonder vinden. De krant concludeert: “Het is een vorm van culinair bungeejumpen of wildwaterraften, zo u wilt. Uit de muur eten en even een ‘kroketje trekken’; misschien zou iedere inburgeringscursus daarmee moeten beginnen.” Het Nederlands Frituurcentrum is vast graag bereid deze inburgeringscursus te verzorgen. Trouwens: wij hopen niet dat de Volkskrant de frikandel vergeet in zijn lijst.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 10 – Winter 2018-19