“Nooit bami- en nasisnacks tekort als je ze zelf bereidt”

Actueel |
24 mei 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Nederlands Frituurcentrum.

De landelijke media stonden bol van het nieuws over tekorten aan bami- en nasisschijven. “Je zou bijna vergeten dat er frituurondernemers zijn die nooit tekort hoeven te komen, namelijk cafetaria’s die ze nog zelf maken.”

door Ubel Zuiderveld

Dit zegt directeur Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum. Het frituurcentrum lauwerde in de afgelopen jaren al verschillende bamisnacks van uiteenlopende ambachtelijke bedrijven met het keurmerk Met Goud Bekroond.

Populariteit neemt weer toe

Dat de markt kampt met een tekort aan bami- en nasischijven, komt vooral doordat de Achterhoekse specialist Elite de vraag maar moeilijk kan bijbenen. Een nieuwe fabriek moet vanaf het einde van dit jaar de druk op dit segment van de snackmarkt wat verlichten.

Dat de vraag bij Elite onvoorzien groot is, heeft twee belangrijke redenen. Ten eerste staakte een andere grote snackmaker de productie van de nodig bami- en nasisnacks. Ten tweede lijken de bami- en nasisnacks de laatste tijd populairder te worden, terwijl sinds 2000 eigenlijk juist sprake was van een gestaag afnemende belangstelling.

De recente vraaggroei komt wellicht doordat veel van deze snacks vleesloos zijn. Ze zijn dus een goed alternatief voor mensen die vega willen snacken. Misschien speelt ook de grote belangstelling voor pikante Aziatische smaken mee. Daarnaast scoren bami- en nasisnacks in sommige regio’s hoog op de deliverylijstjes van late-night-snacks. Hoe het zij: vooral de bamischijf marcheert op. Waar hij bij veel cafetaria’s bijna uit de top 10 van populairste snacks zakte, ligt een top 5 positie nu weer binnen het bereik.

“Vraag is altijd groot geweest”

Het gros van de bami- en nasisnacks komt van gespecialiseerde producenten. Groeit de vraag naar ambachtelijke bamisnacks mee? “De vraag is bij ons altijd groot geweest,” zeggen ze bij Kwalitaria Tra in Goirle. “Maar dat komt gewoon doordat ‘ie zo ontzettend lekker is.” Tra maakt al sinds 1948 zelf kroketten, met het maken van ambachtelijke bamisnacks werd eind zestiger jaren gestart. Vijf jaar geleden werd Tra’s Bamihap al Met Goud Bekroond door de smulinspecteurs van het Nederlands Frituurcentrum.

“Gouden bamisnacks”

Frituurcentrumbaas Frans van Rooij spreekt in dit soort gevallen dan ook van “gouden bamisnacks”. Naast Tra’s Bamihap zijn ook de bamisnacks uit eigen keuken van onder anderen eetsalon Marktzicht in Beusichem en Restaria De Oude Gracht in Eindhoven bekroond met een keurmerk. Van Rooij “Je mag aannemen dat ook het keurmerk Met Goud Bekroond de vraag heeft aangewakkerd. Maar in elk geval hoef je nooit tekort te komen als je ambachtelijk bami- en nasisnacks verkoopt. Ondernemers kennen hun verkoopcijfers immers door en door en weten hoeveel ze er moeten maken.”

Naast deze bekroonde snacks, zijn er vele tientallen andere frituurbedrijven die nog hun eigen nasi- en bamisnacks maken. Onder deze cafetaria’s zijn de nodigen die nog gewoon ‘ouderwetse’ bami- en nasiballen maken. Omwille van een snellere bereiding en eenvoudiger verpakking, stapten veel producenten af van de balvorm. De Indo-snacks kregen een schijf- of blokvorm. Maar ook bami- en nasiballen zijn in vrijwel alle regio’s nog te koop.

Ook jouw ambachtelijke bami- en nasisnacks laten keuren? Kijk hier.