Bamischijf in het nieuws

Trivia |
11 september 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: UZ Media

De bamischijf was in het nieuws, het politieke nieuws. Dat kwam door een tweet van een statenlid van Forum voor Democratie. Het statenlid vreest dat, naast de Gouden Koets, de Moorkop en de Negerzoen, ook het Nederland snackicoon de bamischijf spoedig verleden tijd zal zijn.

Waarom hij het einde van de bamischijf voorspelt, vertelt FvD-statenlid Martin Bos er niet bij. Wel noemt hij in zijn bericht op Twitter ook de Zigeunersaus; de naam van deze saus stond onlangs min of meer ter discussie in een Vlaamse krant.

Columnist

Hoewel website Geen Stijl en ook enkele andere online-media aandacht besteedden aan het statenlid en zijn bamischijf, was vooral sprake van een storm in een glas water. Wel figureerde de bamischijf naar aanleiding van dit stormpje ook in een column van Sylvia Witteman.

De Volkskrant-columniste ontboezemde: “De bamischijf is het kloppend hart van onze cultuur, de krokante, sappige belichaming van Hollandse deugden als zuinigheid, vlijt, reislust en inventiviteit.”

Net als de kroket, is de bamischijf het resultaat van de verwerking van restjes overgeschoten eten. Witteman schetst hoe de huisvrouw van overgebleven bami ooit voor het eerst een bamischijf maakte. “En voilà, daar had je hem, die onweerstaanbaar lekkere bamischijf. Nee, zoiets heerlijks laat ik me niet afnemen. Zeg nou zelf: anders is die hele VOC toch voor niks geweest?”