5 voorbeelden van ProFri’s onvermoeibare inzet voor de frituurbranche

ProFri in het nieuws, Actueel |
3 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: ProFri bij de notaris, 2012

De Vereniging Professionele Frituurders viert zijn tweede lustrum. Vakvereniging ProFri bestaat tien jaar. Bescheidenheid siert de belangenbehartiging. Daarom: slechts vijf sprekende voorbeelden van collectieve belangenbehartiging.

1. Energiek voor energie

Vakvereniging ProFri liep zich de afgelopen maanden het vuur uit de sloffen om de aandacht te vestigen op de energiekwestie. De hoge gasprijzen zijn een molensteen om de nek van professionele frituurondernemers. ProFri vroeg er aandacht voor via de media en doet zijn best voor de branchenood gehoor te krijgen in politiek Den Haag. Bovendien zag ProFri kans via zijn partner COMCAM tientallen cafetariahouders te helpen aan nieuwe, goedkopere contracten.

2. Belletje trekken in Den Haag

De branche lijkt het mikpunt te zijn van het overheidsbeleid om overgewicht in ons land een halt toe te roepen. Om deze reden wil ‘Den Haag’ beleid optuigen dat de groei van het aantal eetzaken met snelle service moet beperken. In het begin werd steevast door de staatssecretaris de snackbar aangewezen als de grote boosdoener. ProFri trok meer dan eens aan de bel vanwege eenzijdige demonisering van frituurspeciaalzaken. De staatssecretaris die eerder in de media steeds sprak van ‘de aanpak van snackbarren’, haastte zich in de Tweede Kamer ineens te zeggen dat natuurlijk ook gekeken wordt naar supermarkten die warme frikandelbroodjes verkopen.

3. Helderheid in coronatijd

Corona. Weet je nog hoe het begon? Medio maart 2020 was de mededeling van premier Mark Rutte: “De hele horeca moet sluiten.” Onduidelijkheid was er aanvankelijk over afhaalhoreca zoals de vaderlandse cafetaria’s. ProFri sloeg onmiddellijk alarm bij het ministerie van economische zaken. Zo werd heel snel vanuit Den Haag het sein gegeven dat bedrijven met een afhaalfunctie, zoals frituurspeciaalzaken, onder strikte voorwaarden hun bedrijf mochten voortzetten. Samen met zusterorganisaties zat ProFri via de koepel Horeca Alliantie steeds op de voorste rij om politiek Den Haag invloed uit te oefen op het coronabeleid en zo het belang van cafetaria’s, snackbars en frituren te dienen.

4. Zegje in Brussel

Steeds meer regelgeving en wettelijke richtlijnen komen indirect uit Brussel. Ook bij de Europese regelmakers deed ProFri zijn invloed gelden voor de branche. Zo oefende de branchevereniging met uitgebreide pleitnota’s invloed uit op regelgeving rond bezorgplatforms (betere regeling van rechten van bezorgcafetaria’s) en deed ProFri zijn zegje over het beleid ten aanzien van het acrylamidegehalte in friet.

5. Lokaal op de barricades

Ook lokaal doet ProFri op gezette tijden zijn invloed gelden. Een fraai voorbeeld: ProFri-directeur Frans van Rooij deed zijn zegje ten overstaan van gemeenteraadsleden in Hilversum. De gemeente ontwikkelde beleid om verkopers van friet en snacks op bepaalde plekken te weren. Een ondernemer die hiervan de dupe dreigde te worden, schakelde ProFri in. Frans van Rooij praatte de raadsleden bij over de branche en ontzenuwde de vooroordelen die bestuurders steevast lijken te hebben over cafetaria’s, snackbars en frituren.

Tijd om lid te worden van ProFri? Juist nu?

Meer over