Minister Kuipers verwacht nieuwe coronagolf: ‘Horeca niet voorbereid’

Actueel |
16 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - corona

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid verwacht komend najaar een nieuwe coronagolf. Om zware overheidsmaatregelen te voorkomen, vindt de minister dat de sectoren zelf voorbereidingen moeten treffen. Volgens Kuipers loopt de horeca daarmee achter.

Nederland moet rekening houden met een nieuwe golf coronabesmettingen in het najaar. Dat zegt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid tegen de NOS. De minister verwacht 5 tot 10 miljoen besmettingen in het winterseizoen, wat volgens hem gepaard zal gaan met een hoog ziekteverzuim. De grote vraag is of er een nieuwe lockdown komt. Ziekenhuizen maken zich daar in ieder geval zorgen over.

Zware maatregelen voorkomen

Kuipers zegt dat sectoren zelf zware coronamaatregelen vanuit de overheid kunnen voorkomen. “Ik kan het virus monitoren, zicht houden op nieuwe varianten, zorgen dat er zo nodig een nieuwe vaccinatieronde komt en de zorgsector stimuleren om al hun maatregelen te nemen”, zegt de minister tegen de NOS. “Maar dan is het tegelijkertijd de vraag aan de school en aan de restauranthouder: wat doe je in je eigen omgeving, zodanig dat we gezamenlijk niet meer maatregelen hoeven te nemen? Want als wij aan de knoppen moeten draaien, dan is het niet anders dan verplichte mondkapjes, verplichte afstand, avondsluiting, et cetera.” Kuipers zegt wel zoveel mogelijk bij de zware maatregelen weg te willen blijven.

Opmerkelijke uitspraak

Volgens de bewindsman is de horeca één van de sectoren waar nog onvoldoende wordt nagedacht over mogelijkheden om veilig open te blijven. Die uitspraak is opmerkelijk te noemen. Afgelopen februari liet het kabinet weten aan een systeem te werken waarbij sectoren zoals de horeca niet meer dicht hoeven als er een nieuwe variant opduikt. In dat geval moet er een pakket maatregelen klaarliggen die verspreiding tegen moet gaan. Onder meer de Horeca Alliantie (ProFri, VCHO en NHG) vraagt al maanden om de gesprekken met het ministerie op te starten. Nu lijkt de minister van VWS de bal bij de sectoren te leggen.

Ziekenhuizen vrezen nieuwe lockdown

Kuipers reageert met zijn uitspraken op kritiek vanuit de zorg. Ziekenhuizen, virologen en wetenschappers vrezen een nieuwe lockdown in het najaar, omdat de overheid volgens hen traag is met nieuw beleid. Vanwege het grote personeelstekort en het hoge verzuim zeggen de ziekenhuizen een nieuwe coronagolf niet aan te kunnen.