Minder allergisch door meer vetten in bloed?

Actueel |
14 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Mensen die relatief veel vetten in hun bloed hebben, zijn minder vatbaar voor allergische aandoeningen als eczeem en astma. De aanwezige vetten in het bloed zorgen namelijk hiervoor: genen die een belangrijke rol vervullen bij het ontstaan van allergische reacties zijn minder actief.

Voedingsvetten staan de laatste jaren hernieuwd in de belangstelling. Zo zijn er nieuwe wetenschappelijke inzichten over de vermeende schadelijkheid van verzadigde vetzuren. Al veel langer weten we dat vetten daarnaast een belangrijke rol spelen bij de opname van relevante voedingsstoffen maar ook medicijnen in het bloed.

“Allergie treedt minder snel op”

Dat vet in het bloed een rol speelt bij het mogelijk voorkomen van allergieën, is echter nieuw. Onderzoekers Bas Heijmans en Koen Dekkers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) publiceerden onlangs deze uitkomst van hun research.

In een perstoelichting zegt het duo: “We wisten al dat vetten in ons bloed, zoals triglyceriden en cholesterol, het gedrag van immuuncellen kunnen beïnvloeden. Wij laten nu zien dat deze vetten de activiteit dempen van genen die een sleutelrol spelen bij allergieën en dit heeft tot gevolg dat allergische reacties minder snel optreden.”

Vetzuren toedienen bij allergie?

Het uitgangspunt van het onderzoek was: bij ruim 3200 mensen werd de activiteit van verschillende genen in kaart gebracht. Vervolgens is uitgezocht op welke genen vetten invloed hebben. Het bracht de onderzoekers bij de genen die allergische reacties opwekken.

Vervolgens bleek dat er een oorzakelijk verband was: bij mensen die meer vetten in hun bloed hadden, waren de ‘allergie-genen’ dus minder actief. Het kan zelfs zijn dat het toedienen van extra specifieke vetzuren allergie-reacties kan dempen: om vast te stellen of dit effectief is, is echter nader onderzoek nodig.