
De IJsVak-Beurs 2025 stond de afgelopen dagen bol van creativiteit, vakmanschap en verrassende smaaksensaties. Het SVH Gilde van Meesterijsbereiders presenteerde zich op indrukwekkende wijze met diverse activiteiten, waaronder het unieke ijsontbijt, de prestigieuze Black Box Contest en de verkiezing van het Meest Meesterlijke IJsje. Ook voor ondernemers in de frituurbranche, die naast hun cafetaria ook een ambachtelijke ijssalon runnen, bood de beurs volop inspiratie en innovatie.
Een verfrissend begin: het ijsontbijt
De beurs opende met het inmiddels befaamde ijsontbijt, een initiatief dat in 2021 het levenslicht zag. Dit concept, waarbij een traditioneel ontbijt volledig in ijsvorm wordt gepresenteerd, zorgde opnieuw voor een verrassende start van de dag. Van cappuccino tot yoghurt met granola en zelfs jus d’orange – alle ingrediënten kregen een ijskoude twist. Bezoekers genoten van deze bijzondere creaties en gingen vol enthousiasme de beursvloer op.
Black Box Contest: meesterschap in actie
Een van de hoogtepunten van de dag was de jaarlijkse Black Box Contest, waarin Meesterijsbereiders hun talenten testten. De uitdaging? In slechts één uur tijd vijf liter ijs en een ijstaart voor acht personen bereiden met ingrediënten uit een mystery box. Minstens twee van de vier geheime ingrediënten moesten verwerkt worden, terwijl aanvullende producten beschikbaar waren op een voorraadtafel.
Na een spannende strijd werd de felbegeerde titel gewonnen door het duo Mark van Gaal (SVH Meesterijsbereider uit Haps) en Tim Palm (Eindhoven), die met hun creaties de jury overtuigden.
Meest Meesterlijke IJsje 2025
Naast de Black Box Contest was er ook een strijd om het Meest Meesterlijke IJsje van het jaar. Twaalf Meesterijsbereiders presenteerden hun meest vernieuwende en smaakvolle ijsje, volledig bereid met verse ingrediënten – halffabricaten waren niet toegestaan.
Bezoekers van de beurs kregen de kans om te proeven en hun favoriet te nomineren. Om 16:00 uur werd de winnaar bekendgemaakt: Meesterijsbereider Luc Blok van ijssalon Luciano wist met zijn Mango Sticky Rice-ijsje voor de derde keer op rij de trofee te bemachtigen. De tweede plaats ging naar Niels Hendrikse van IJssalon Soet en Zo met het Gold Billionaire-ijsje, terwijl Hans Kennis van IJssalon Smaak de derde plek veroverde.
Ambacht en ontwikkeling in de ijssector
De IJsVak-Beurs 2025 toonde niet alleen de passie en het vakmanschap van de Meesterijsbereiders, maar benadrukte ook het belang van voortdurende ontwikkeling in de sector. Het SVH Gilde van Meesterijsbereiders moedigt ijsbereiders aan om na hun diploma’s door te leren via specialisatiecursussen en workshops.
Voor ondernemers met een cafetaria die ook ambachtelijk ijs aanbieden, biedt deze kennis en innovatie een unieke kans om hun assortiment te versterken. De combinatie van friet en ambachtelijk ijs wint steeds meer aan populariteit, en evenementen zoals de IJsVak-Beurs tonen aan hoe veelzijdig en inspirerend het ijsvak kan zijn.
Meesterfrituurder: een ambitie binnen de frituurbranche
In lijn met de ontwikkeling van het Meesterijsbereiders-gilde wil vakvereniging ProFri de volgende stappen zetten richting de titel Meesterfrituurder. Enige tijd geleden introduceerde de organisatie de ‘zevensprong naar Meesterschap’, waarmee ambachtelijke frituurders worden uitgedaagd om hun vakmanschap naar een hoger niveau te tillen. Diverse frituurprofessionals toonden interesse in deze prestigieuze titel, maar het ontbreekt de vereniging op dit moment aan financiële middelen.
ProFri hoopt partners en sponsoren te vinden die willen bijdragen aan de realisatie van deze ambitie, zodat de frituurbranche – net als de ambachtelijke ijsbereiders – kan bouwen aan verdere professionalisering en erkenning van het vak.
Foto: Chris Toonen