VNO-NCW: “Virusvrij door test-samenleving”

Actueel |
10 november 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Ondernemersorganisatie VNO-NCW presenteert een totaalplan voor een test-samenleving. Door Nederlanders massaal te testen, zou volgens VNO-NCW Nederland op termijn weer vrijwel zoals gebruikelijk het leven kunnen herpakken en zou ook de horeca weer open kunnen.

VNO-NCW wil in eerste instantie 85 procent van de volledige bevolking laten testen. Het gaat om alle mensen in regio’s met veel coronagevallen. In de laatste fase, circa april 2021, zou dan volgens de organisatie zelfs de anderhalve meter samenleving niet meer nodig zijn en zou ook de horeca weer normaal kunnen functioneren. Overigens vergt het plan wekelijks wel ettelijke tientallen miljoenen euro aan kosten.

Snelle blaastesten

Als er voldoende snelle blaastesten beschikbaar zijn, kunnen die worden ingezet om te borgen of Nederlanders virusvrij zijn en blijven. Zo wordt volgens VNO-NCW voorkomen dat het aantal besmettingen weer oploopt. “In de laatste fase heb je wekelijks 4,5 miljoen testen nodig. Die moeten dan nog allemaal worden ingekocht,” aldus het VNO-NCW. Met deze onderhoudtesten kan gegarandeerd worden dat iedereen die deelneemt aan het openbare leven virusvrij is.

Plan Wiebes

Naast dit plan van de werkgeversorganisatie, wordt deze week halsreikend uitgekeken naar de presentatie van het zogenaamde Plan Wiebes. De minister van economische zaken legt de laatste hand aan een mogelijke heropening van eetgelegenheden die het besmettingsrisico tot het maximum hebben afgedekt. Wiebes geeft hiermee invulling aan een wens van de Tweede Kamer.

Reactie

De brancheverenigingen verwachten dat ze in de loop van deze week door het ministerie geïnformeerd worden en hun reactie op het plan kunnen geven. Ook de Horeca Alliantie, waarvan vakvereniging ProFri deel uitmaakt, zal in dat geval door het ministerie worden geconsulteerd. Overigens waarschuwde ministerie Eric Wiebes zelf vorige week dat de horeca geen te hoog gespannen verwachtingen moet hebben van zijn plan.