‘Fastfood geen bestuurlijk begrip, mensen niet wet voorschrijven wat ze mogen eten’

Actueel |
8 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

“Zijn de frietjes van de sterrenkok die Frites Ateliers is begonnen gezonder dan die van de ouderwetse patatbakker aan de overkant of van een Amerikaanse keten?” NRC Handelsblad meent dat de overheid bij zijn gezondheidsbeleid ten onrechte zijn pijlen richt op ‘fastfood’.

NRC wijdde een commentaar aan voorgenomen overheidsbeleid om de groei van fastfood te weren. De afgelopen weken besteedde het dagblad uitgebreid aandacht aan het aanbod ‘fastfood’ in ons land. De conclusie die in het hoofdcommentaar wordt getrokken luidt: “Fastfood hoort geen bestuurlijk begrip te worden in de strijd tegen overgewicht.”

‘Mueslibol bij bakker is ook fastfood’

In het commentaar schetst de krant dat Nederland anders is gaan consumeren in de loop van de afgelopen decennia. Eetmomenten thuis zijn ingeruild voor consumeren buitenshuis, van stationshal tot winkelstraat en kantoortuin. Om het overgewicht in ons land te keren, roepen steeds meer wetenschappers, wethouders en kamerleden op de ‘groei van fastfood’ te beperken.

“De leefomgeving moet daarvoor gezonder worden. Daar zou een fastfoodstop bij passen,” aldus het NRC-commentaar. Volgens de krant bezigt de overheid echter de verkeerde term: “De term fastfood is niet waardevrij. Fast is snel, dat is een mueslibol bij de bakker ook. Maar die wordt niet bedoeld. Wat als de bakker ook pizzapunten verkoopt? Of de snackbarhouder een broodje gezond?”

‘Fastfood is géén bestuurlijk begrip’

“Bovendien hangt het af van je referentiekader wat fastfood is,” stelt de NRC in zijn commentaar. “Wat als in een wijk de McDonald’s de gezondste keuze is? En een luxe optie om af en toe eens met de familie te gaan eten?” Zeker, ook NRC vindt dat Nederlanders moeten worden aangemoedigd om gezonder te eten. Maar in het commentaar waarschuwt de krant de overheid ervoor zich blind te staren op het containerbegrip fastfood.

“Fastfood hoort geen bestuurlijk begrip te worden. De staatssecretaris moet ervoor waken met onliberale regelgeving te komen, die mensen voorschrijft wat zij wel of niet mogen eten,” aldus NRC.