Minimum leeftijd flitsbezorgers óók naar 16

Actueel |
2 oktober 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De minimumleeftijd voor maaltijdbezorgers en flitsbezorgers wordt gelijk getrokken. Ruim drie jaar geleden verbood het kabinet maaltijdbezorging voor jongeren jonger dan 16. Vanaf deze maand moeten ook alle supersnelle boodschappenbezorgers ouder dan 15 zijn.

Flink, promofoto

Voor flitsbezorgers als Flink en Gorillas betekent deze nieuwe maatregel van staatssecretaris Karien van Gennip andermaal een tegenslag. Eerder kregen de snelle boodschappendiensten in veel gemeenten reeds te maken met stringente regels. Zoals vestigingsverboden in wijken en stadscentra, maar ook strikte regelgeving over de stalling van e-bikes op de openbare weg. Mede door deze lokale regelgeving werd de snelle groei van flitsbezorging in de kiem gesmoord.

“Veel mis bij bezorging”

De Nederlandse Arbeidsinspectie stelde eerder bij onderzoek reeds vast dat niet alleen in de maaltijdbezorging, maar ook in de flitsbezorging veel mis is. Het gaat hierbij om zaken als onderbetaling, te zware bepakking en te lange en te late werktijden.

Ook zijn de risico’s in het verkeer voor jonge medewerkers groter. Een ongeluk met een jeugdige maaltijdbezorger was dan ook enkele jaren geleden de reden voor vakbond FNV om in actie te komen en naar de rechter te stappen. Bij de verhoging van de flitsleeftijd was het de politiek die druk uitoefende: de PvdA en Groenlinks drongen in de Tweede Kamer aan op het hanteren van 16 als minimum leeftijd.

Per juli 2020 voerde toenmalig staatssecretaris Tamara van Ark 16 jaar in als minimum leeftijd voor maaltijdbezorging. In deze sector waren toen ook nog jongeren van 13 tot en met 15 werkzaam. Omdat de nieuwe minimum leeftijd drie jaar geleden kort na de aankondiging reeds werd ingevoerd, ontstond een tijdelijk tekort van duizenden maaltijdbezorgers. Of dit nu ook bij flitsbezorging het geval zal zijn, is onduidelijk. Zelf zeggen ze dat ze in het algemeen reeds werken met bezorgers van 18 en ouder.