Iconische frietkramen verwijderd in Gent

Actueel |
30 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Het kan verkeren in de Belgische frietwereld. Prins Laurent onthulde in Brugge een standbeeld voor de friet, maar in Gent werden twee iconische frietkramen uit het centrum verwijderd.

Uitgerekend vlak voor het begin van de Week van de Friet bij onze zuiderburen, zijn op last van de gemeente Gent de houten frietbarakken op de Vrijdagmarkt en het Fratersplein afgesleept.

De uitbater van Frituur Jozef en Frituur De Frater kon de hoge leges niet meer voldoen.

Frietkotoorlog

Volgens de lokale media is een en ander het gevolg van een langslepende kwestie. Sinds 2016 worden standplaatsen in Gent niet langer automatisch verlengd, maar moet er door potentiële exploitanten geboden worden. Dit jaagt de prijs enorm op en hierdoor barstte een “frietkotoorlog” uit. De leges voor een jaarplaats liepen op met tienduizenden euro’s.

Hoewel het stadsbestuur vanwege de coronapandemie het standgeld vorig jaar kwijtschold, waren beide authentieke frietbarakken al enige tijd gesloten. Volgens de gemeente was sprake van 100.000 euro aan achterstallige betalingen. Overigens is het stadsbestuur van mening dat frietkramen bij Gent horen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Meer over