Frikandelwedstrijd in Gent: 1000 euro voor winnaar

Trivia, Video's |
7 januari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

In verband met corona duurt het nog even. Maar voor 15 oktober 2022 staat in Gent, tijdens de Gentse Feesten, het Kampioenschap Frikandellen Eten op het programma. De winnaar krijgt liefst 1000 euro. Wedstrijden frikandellen eten zijn er al sinds jaar en dag, maar nooit was de prijzenpot zo goed gevuld.

Best opmerkelijk: de frikandel is een typisch Nederlandse snack. Maar het zijn nu dus de Belgen die dit kampioenschap houden. De laatste jaren wonnen, mede dankzij de Belgische fabrikant Vanreusel, frikandellen bij onze zuiderburen flink aan populariteit.

Deelname

Het recept van de wedstrijd is simpel. Wie binnen een uur zoveel mogelijk frikandellen weet te verorberen, is de winnaar. Het spreekt vanzelf dat deelnemers tijdens de wedstrijd niet naar het toilet mogen. Vanzelfsprekend moeten ze alle frikandellen bovendien binnen houden; overgeven betekent diskwalificatie. Het inschrijfgeld is 10 euro.

Mierlo

Van de eerste frikandellenwedstrijden was al zeker 25 jaar geleden sprake. In Urk vond één van de eerste wedstrijden plaats en in Groesbeek was jarenlang het officieuze Nederlandse kampioenschap. Nu de Belgen de laatste jaren volop meedoen, is sprake van een internationale eetwedstrijd. Eén van de meest recente frikandelkampioenschappen had afgelopen juli plaats in Mierlo.

Vlaming

In het Brabantse dorp verschalkte winnaar Rik Nauwelaerts uiteindelijk 21 frikandellen, zoals te zien is in dit videoverslag van Studio 040. Daarmee is maar weer eens bewezen dat de Rode Duivels op dit moment heer en meester zijn in deze eetsport. Rik komt namelijk uit het Vlaamse Beerzel. Overigens: zijn ouders hadden ooit een frituur.