Horeca tóch niet massaal open uit protest

Actueel |
11 januari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Oubaha tijdens de manifestatie Geen Dreun Maar Steun, foto: Cor Salverius, Horeca Alliantie.

De brede protestactie tegen de horeca-lockdown is afgeblazen. Ettelijke tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland kondigden eind vorig jaar aan hun restaurants te zullen openen per 17 januari. Het initiatief van KHN Breda is echter afgeblazen.

“Wij zijn niet blind voor de werkelijkheid”, zegt de Bredase KHN-voorzitter Johan de Vos op Nu.nl. De Vos stelt dat de protestactie tegen de lockdown misplaatst is, nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames op een zeer hoog niveau blijft.

Eindhoven

Ondanks het afblazen van de protestopening, zijn er toch individuele ondernemers die hun horecabedrijven wél heropenen. Zo verwelkomde gisteren een Eindhovens barbecuerestaurant reeds gasten. In een video legden de eigenaars uit dat ze dit deden vanwege “de noodzaak tot zelfredzaamheid”. Er kwamen ook daadwerkelijk eters naar het bedrijf. Gemeentelijke handhavers sloten het bedrijf alsnog.

Khalid Oubaha

De Nijmeegse ondernemer Khalid Oubaha meldde nog afgelopen weekeinde dat hij zijn zaken in Arnhem en Nijmegen wél gewoon zal openstellen voor het publiek. Als er “niet voldoende perspectief wordt geboden voor de horeca” laat hij zondag 17 januari weer gasten toe. Van genoeg perspectief is bij voorbeeld sprake als de horeca 100 procent wordt gecompenseerd voor de effecten van de lockdown, zo laat Khalid Oubaha weten.

Horeca-ondernemers die de lockdown negeren, kunnen te maken krijgen met grote consequenties. Zo is het zelfs denkbaar dat ze een strafblad krijgen, met alle gevolgen van dien, aldus vakvereniging ProFri.

Zie meer informatie hier: https://www.frituurwereld.nl/2020/12/02/open-op-17-januari-grote-consequenties/