Horeca krijgt meer steun, maar geen voorraadvergoeding

Actueel |
21 dec 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - euros coronasteun

Het kabinet trekt extra geld uit om onder meer horecaondernemers te ondersteunen. Vanwege de nieuwe harde lockdown worden de loonsteun en de Tegemoetkoming Vaste Lasten verruimd. De ingekochte voorraden kunnen echter niet worden vergoed, zegt het kabinet.

Horecazaken moeten sinds zondag 19 december op slot tot tenminste 14 januari. Afhalen en bezorgen blijven toegestaan. Vanwege de abrupte beslissing hebben ondernemers ruimere steun nodig, aangezien ze weinig kans hebben gehad om zich aan de maatregelen aan te passen, zo schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

Drempel TVL verlaagd

Het kabinet verlaagt de omzetverliesdrempel van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De drempel gaat in het vierde kwartaal van 2021 van 30 procent naar 20 procent. Ondernemers met een omzetverlies tussen 20 en 30 procent in het vierde kwartaal, kunnen meteen TVL aanvragen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland houdt de aanvragen aan totdat de Europese Commissie deze nieuwe wijziging van de TVL heeft goedgekeurd. De aanvraagperiode loopt tot 28 januari 2022.

Geen voorraadvervoeding

Een voorraadvergoeding voor de horeca en detailhandel voert het kabinet niet in. Een dergelijke regeling is volgens het kabinet slecht uitvoerbaar en maakt het niet goed mogelijk om tijdig steun te verlenen. Onder meer ProFri heeft daar, via Ondernemend Nederland, op aangedrongen.

Loonsteun wordt verruimd

De NOW-regeling voor loonsteun wordt ook verruimd. Om de hoeveelheid loonsteun te bepalen, werd gerekend met een maximum van 80 procent omzetverlies. Ondernemers met meer verlies kregen niet meer steun. Die grens wordt nu verhoogd naar 90 procent. Door deze nieuwste lockdown krijgen meer bedrijven te maken met een hoog omzetverlies, aldus het kabinet, en het bedrag aan loonsteun moet daarop worden aangepast.

Omdat de NOW-aanvragen voor het huidige kwartaal al lopen, is de uitbetaling van de voorschotten nog gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80 procent. Bij de definitieve vaststelling wordt gerekend met 90 procent. Aanvragen voor NOW lopen via het UWV.

Voor de verruiming van de steunpakketten trekt het kabinet 590 miljoen euro extra uit.