Horeca dicht tot 14 januari, afhalen en bezorgen blijven toegestaan

Actueel |
18 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Horecazaken moeten van zondag 19 december tot zeker 14 januari op slot. Afhalen en bezorgen blijven toegestaan. Wat betekent dat voor cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven?

Update 13 januari: geen versoepelingen voor de horeca, wel voor winkels

Op dinsdag 14 december maakte het kabinet bekend dat de huidige maatregelen – waarbij de horeca tot 17.00 uur open is – tot zeker 14 januari zouden duren. Amper vier dagen later valt het besluit om vrijwel direct een harde lockdown in te voeren, omdat het Outbreak Management Team zich grote zorgen maakt over de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

Afhalen en bezorgen

ProFri-directeur Frans van Rooij heeft bevestigd gekregen dat afhalen en bezorgen blijven toegestaan, zoals sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 het geval is geweest. De nieuwe lockdown betekent dat in ieder geval tot 14 januari niet in de zaak gegeten mag worden. In de afhaal blijft de mondkapjesplicht gelden en is de coronacheck niet verplicht. De maximale groepsgrootte gaat terug naar twee, ook buiten. Dat geldt niet voor mensen uit één huishouden.

De maatregelen voor cafetaria’s op een rij

  • Cafetaria’s, snackbars, en frituurzaken mogen geen gasten meer ontvangen die blijven eten.
  • Afhalen en bezorgen blijft wel toegestaan
  • In de afhaal is het coronatoegangsbewijs niet verplicht, maar moet iedereen een mondkapje dragen, ook de medewerkers
  • In het afhaalgedeelte geldt ook de 1,5 meter-regel. Iedereen van 18 jaar of ouder moet 1,5 meter afstand van elkaar houden

Ondernemers in gesprek met ministers

De steunpakketten voor ondernemers waren al uitgebreid met het ingaan van de vorige maatregelen en blijven onveranderd. Er komen echter steeds meer geluiden van ondernemers die ernstig tekortkomen. “We horen te vaak dat de steunpakketten voor te veel ondernemers niet passend zijn”, aldus Frans van Rooij. “Het is belangrijk dat deze problemen op tafel liggen bij de ministeries.” De Horeca Alliantie (ProFri, VCHO en NHG) probeert voor de vorming van het nieuwe kabinet een gesprek op te zetten tussen getroffen ondernemers en de betrokken ministers.