Het laatste frietje in ’t oude Kietje

Trivia |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
’t Kietje – UZ Media

In Frituurwereld 5 namen we een heel kort bericht op over frietkot ’t Houten Kietje in Waalre. We meldden: de kraam van Flip en Miriam Wouters staat al decennialang op gemeentelijke grond, maar moet wijken voor gemeentelijke bouwplannen.

We meldden ook dat het Nederlands Frituurcentrum een poging ondernam om ’t Kietje te bewaren als cultureel erfgoed. Immers, het aantal traditionele frietkramen uit de vorige eeuw neemt snel af. Nee, zo’n mooi bewaard staaltje frietcultuur uit vervlogen tijden als in Waalre, tref je bijna nergens anders meer aan.

De familie Wouters besloot om uit emotionele redenen niet mee te werken aan het museaal behoud van ’t Kietje. Flip en Miriam vonden het moeilijk om misschien te moeten aanzien hoe hun geliefde, zeer goed onderhouden kraam ineens elders zou staan te pronken. Dat is jammer maar begrijpelijk. Inmiddels zijn we de nodige maanden verder. ’t Houten Kietje is gesloten. Dat wil zeggen: de kraam verdween, maar Flip en Miriam gingen op een steenworp afstand in een hoekpand gewoon verder met hun zaak. Het spreekt vanzelf dat de sluiting van de houten frietkraam in het najaar gepaard ging met de nodige media-aandacht. Het Eindhovens Dagblad schreef heel treffend in zijn kop: “Laatste frietje in ’t Kietje”.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18

Meer over