Brand in beroemd frietkot De Fer in Breda

Actueel |
21 december 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
De Fer in volle glorie / UZ Media

Het beroemde Bredase frietkot De Fer liep dit najaar ernstige schade op door een felle brand. De 80-jarige eigenaar Ferry Verstrepen, aan wie De Fer zijn naam dankt, wil echter van geen stoppen weten. “Ik sta veul te gère in m’n tentje,” zei Verstrepen kort na de brand in de media.

Het is onbekend hoe de brand in de losstaande keet op klaarlichte dag kon ontstaan. Volgens Ferry’s levenspartner vatte de lade met afgewerkt vet als eerste vlam, maar zelf wees Verstrepen een kachel aan als de boosdoener. De eigenaar kon ternauwernood de uitgang vinden door de rook. Hij werd vanwege de inademing van rook ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. De vlammen sloegen aan alle kanten uit het kot, maar de schade lijkt herstelbaar. Vanwege de grote rookontwikkeling zette de brandweer de omgeving van De Fer enige tijd af.

De Fer opende zijn deuren in 1959 en viert dus in 2019 zijn zestigjarig bestaan. Nog kortgeleden was de frietzaak van Ferry Verstrepen landelijk in het nieuws. Het Algemeen Dagblad schreef uitgebreid over De Fer in het kader van de aanvraag van het Nederlands Frituurcentrum om de Nederlandse afhaalfrituur te bombarderen tot immaterieel erfgoed.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 10 – Winter 2018-19

Meer over