Groeiversnelling fastfood: KFC opent veel restaurants

Actueel |
31 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Drachten, foto KFC Nederland / Twycer.nl

Na een een groot aantal jaren van relatieve stilstand, hebben Amerikaanse fastfoodketens een groeiversnelling ingezet. Niet alleen groeide het aantal McDonald’s-zaken na 2019 met vijftien, spectaculair neemt ook de aanwezigheid van KFC in ons land toe.

Drie jaar geleden stond de teller van Kentucky Fried Chicken in ons land op nog geen zeventig restaurants. Inmiddels zijn er volgens eigen opgave van KFC Nederland 87 vestigingen.

Het Australische bedrijf Collins Foods, masterfranchiser in ons land, toonde dan ook grote ambities toen het in 2018 de nodige Nederlands KFC’s aankocht. Over vijf tot zes jaar moet ons land ruim 130 KFC’s tellen.

Nieuwe filialen en EG Group

Vorig jaar opende KFC nieuwe filialen in onder meer Leiderdorp, Drachten, Heerlen en het Eindhovens winkelcentrum Woensel XL. In Den Haag komt het aantal KFC’s met de opening van een locatie tegenover station Hollands Spoor zelfs op vijf stuks.

De groei van KFC in Nederland wordt daarbij extra bevorderd door de expansie via de EG Group. De Britse uitbater van duizenden tankstations wereldwijd, heeft ook in ons land enkele honderden trafficlocaties. In het verleden opende EG al enkele foodcourts waarvan ook KFC onderdeel is. Nieuwe foodcourts mét KFC staan onder meer op de planning op bedrijventerrein Bijsterhuizen ten zuiden van Nijmegen en knooppunt Vonderen aan de A73 bij Echt. Via zijn dochter EG Retail exploiteert de groep ook op andere locaties KFC’s.

Toonbankklevers bij KFC

De nieuwe KFC-vestigingen worden overigens niet door iedereen met open armen ontvangen. Niet alleen levert de komst van foodcourts doorgaans lokaal de nodige discussie op, ook KFC zelf kampt met oppositie.

Het nieuwe restaurant in Haarlem-Schalkwijk kreeg eerder deze maand te maken met ‘toonbankklevers’. Actievoerders van Animal Rebellion lijmden zichzelf vast aan de toonbank. Niet alleen ijveren ze voor (meer) vegetarische opties bij KFC en tégen de hele kipbusiness, maar ook is de groep bang dat de vogelgriep via pluimvee naar mensen zal overslaan.

Meer over