Prijs voor krokettenmaker Cees Holtkamp

Actueel |
20 september 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Gastronomische Bibliotheek / Allard Pierson

De Amsterdamse banketbakker en krokettenmaker Cees Holtkamp ontving afgelopen zaterdag de culinaire prijs het Mes van Johannes van de Stichting Gastronomische Bibliotheek Amsterdam.

De prijs, vernoemd naar culinair publicist Johannes van Dam, gaat jaarlijks naar iemand die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de culinaire cultuur in Nederland.

Garnalenkroket

Holtkamp is vooral gekend om zijn garnalenkroket, waarvan hij de receptuur bijna vier decennia lang steeds verder verfijnde. Afgelopen zaterdag kreeg Holtkamp niet alleen het Mes van Johannes, maar was hij ook te gast in de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk.

Vakmanschap

Holtkamp kreeg de prijs in Museum van Loon in Amsterdam. De Stichting Gastronomische Bibliotheek, één van de initiatiefnemers, beheert de gastronomische bibliotheken van Johannes van Dam en culinair historicus Joop Witteveen.

Holtkamp is sinds het overlijden van Johannes van Dam de derde winnaar. De banketbakker, geboren in 1942, opende in 1969 samen met zijn vrouw Petra een kleine bakkerij aan de Vijzelgracht in Amsterdam. De winkel en de kroketten groeiden uit tot een begrip, in het bijzonder Holtkamps garnalenkroket. Holtkamp dankt zijn prijs mede aan het feit dat hij zijn vakmanschap op verschillende manieren (boek De Banketbakker, workshops en video’s) deelt met derden.