Gebruikt frituurvet als grondstof voor PET-flessen

Actueel |
28 augustus 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Finse biobrandstofmaker Neste heeft een manier gevonden om PET-flessen te maken op basis van onder meer gebruikt frituurvet. Dat meldt de website Nieuws.nl.

Het gaat om een nieuwe toepassing van een eigen product van de Finse producent: Neste RE. Dit is een grondstof voor de productie van zogeheten polymeren. De Finnen maken dit product volledig op basis van hernieuwbare grondstoffen, waaronder gebruikt frituurvet. Met dit Neste RE maakt olieconcern Eneos vervolgens een speciale PET-hars.

Flesjes

De Japanse drankenproducent Suntory gaat die hernieuwbare hars vanaf 2024 gebruiken voor de productie van flessen voor zijn producten. Suntory maakt onder meer frisdrank en sterke drank. In Japan zit dit bedrijf ook achter de flesjes van het merk Pepsi.

Volgens Neste helpt de nieuwe samenwerking om de klimaatcrisis en de gevolgen ervan aan te pakken. Op deze manier zou de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen voor petflessen worden beperkt.

Biodiesel

Het hergebruik van afgewerkt frituurvet is op zich niets nieuws. In het verleden waren er meerdere initiatieven om bijvoorbeeld auto’s op biodiesel van afgewerkt frituurvet te laten rijden. Frituurwereld meldde al eerder dat het Amerikaanse voedings- en agroconcern Cargill, producent van onder meer frituurolie voor de frietindustrie en horeca, zelf steeds meer biodiesel maakt.