Cargill maakt in eigen fabriek brandstof van afgewerkte frituurolie

Actueel |
22 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Het Amerikaanse voedings- en agroconcern Cargill, producent van onder meer frituurolie voor de frietindustrie en horeca, maakt zelf steeds meer biodiesel. Bij de haven van Gent opende Cargill een tweede fabriek waar gebruikte frituurolie wordt verwerkt tot autobrandstof.

De nieuwe fabriek van Cargill zal op jaarbasis 115 miljoen kilo biodiesel uit gebruikt frituurvet produceren. Dit staat gelijk met het jaarlijkse dieselverbruik van ongeveer tienduizend trucks, maar de brandstof wordt ook gebruikt in de scheepvaart.

Cargills Gentse fabriek is in zijn soort één van de grootsten van Europa en is hier in staat een breed pallet aan vloeibare bak- en braadoliën naar biobrandstof te transformeren. Cargill (omzet: 130 miljard euro) investeerde 143 miljoen euro in de fabriek in België.

Verdere uitbreiding

Vijftien jaar geleden bouwde Cargill in Gent reeds een fabriek waar elk jaar 420 miljoen kilo reguliere koolzaadolie en zonnebloemolie wordt verwerkt naar biobrandstof. Bij de opening van de nieuwe biodieselfabriek gaf Cargill aan een verdere uitbreiding van de brandstofproductie in Gent niet uit te sluiten.

Meer over