FSW brengt brancheomzet in kaart

Achtergrond |
3 augustus 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Eurosnack Van Oers

Ruim 1,15 miljard euro. Dat was in 2019 de brancheomzet van de 5696 frituurspeciaalzaken in ons land. Gemiddeld zetten cafetaria’s, snackbars en frituren ruim 202 duizend euro om. Dit blijkt uit een zogenaamd One Page Factsheet van bureau Foodservice Watcher.

Het bureau in Bredevoort bracht op één pagina de sector compact in kaart. Hierbij werd gebruik gemaakt van cijfers en gegevens uit verschillende bronnen. Enige tijd geleden ontstond ophef over het branchecijfer doordat enkele partijen met tegenstrijdige gegevens naar buiten kwamen. “Zo was er met name sprake van een enorm gat vergeleken met specifieke cafetariacijfers van het CBS. Die lagen namelijk beduidend hoger dan de cijfers waarmee doorgaans gerekend werd,” stelt Foodservice Watcher.

Indien de omzetten van formulecafetaria’s van het totaal werden afgetrokken, resteerde in één geval voor de zelfstandige bedrijven (veruit de grootste groep) een gemiddelde omzet van minder dan een ton. Foodservice Watcher: “Er zijn zeker enkele honderden frituurspeciaalzaken met zeer lage omzetten. Maar minder dan een ton gemiddeld, dat is uitgesloten. Ik denk dat dit gecalculeerde beeld beter overeenstemt met de werkelijkheid.”

Het bureau erkent dat de gehanteerde rekenmethode niet waterdicht is. “We zullen de beschikbare cijfers blijven monitoren om zo dicht als mogelijk bij de waarheid te komen. Sinds het verdwijnen van het bedrijfschap horeca, dat zich baseerde op de boekhoudcijfers bij het CBS, is de brancheomzet in elk geval vaak te laag getaxeerd.”

Hier vind je het One Page Factsheet “Brancheomzet Frituurspeciaalzaken”.