FSIN: “Omzetverlies van 7,5 miljard”

Achtergrond |
13 oktober 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Straatbeeld Roermond vóór corona. Foto: Shutterstock

De horeca en de rest van de buitenshuismarkt krimpt dit jaar met 38 procent. Dit betekent dat horeca, catering en de overige foodservicesectoren in Nederland 7,5 miljard euro omzet verliezen ten opzichte van vorig jaar.

Dit heeft FoodService Instituut Nederland (FSIN) becijferd in zijn laatste update van de corona-effecten voor de horeca. Foodwinkels doen daarentegen goede zaken; supermarkten en voedingsspeciaalzaken zullen in 2020 uitkomen op een omzetplus. Ze krijgen er 3,7 miljard euro ofwel 9,2 procent omzet bij ten opzichte van vorig jaar. Per saldo verliest out of home (horeca) 11 procent marktaandeel aan at home (supermarkten).

Gemak

Van alle horecakanalen, presteert gemak relatief het beste. Hiertoe behoren de frituurspeciaalzaken, naast onder meer fastfoodrestaurants, pompshops en foodservice op stations en andere trafficlocaties. De gemakshoreca verliest in 2020 ruim een kwart van de omzet. Echter: voor de groep fastfoodrestaurants, lunchrooms en cafetaria’s becijfert het FSIN een minder sterk verlies van ruim 13 procent. Gespecificeerde cijfers voor frituurspeciaalzaken geeft het FoodService Instituut niet.

Grootste groei

Maaltijdbezorging is de grote groeier van 2020. Het FSIN verwacht een omzettoename van 30 procent, waardoor de markt op 2,6 miljard euro uitkomt dit jaar. Ruim de helft van deze groei is te danken aan corona. Voor alle gemaksbedrijven samen verwacht het FSIN dat ze de potentie hebben om in 2021 zelfs beter te presteren dan in 2019.

Rest van de horeca

Binnen de buitenshuismarkten zijn de onderlinge verschillen groot. Zo lijden de catering, zakelijke hotellerie en de nachthoreca enorme schade. Ook de zogenaamde klassieke horeca, zoals traditionele restaurants, komt er slecht af met een teruggang van bijna 44 procent. Het FSIN verwacht dat de klassieke horeca ook in 2021 nog zeker 15 procent zal achterblijven bij 2019.

Verwachting

FSIN spreekt de verwachting uit dat de horeca/foodservice vanaf het tweede kwartaal 2021 weer gaat groeien. Een deel van de verloren omzet zal worden teruggehaald. Het FSIN tekent hierbij wel aan, dat het deze voorspelling doet onder voorbehoud; het coronavirus zal niet moeten blijven opflakkeren.

Hier vind je FSIN-update; de volledige monitor is overigens alleen te raadplegen voor leden.