Kritisch onderzoek vleesvervangende snacks

Achtergrond |
8 oktober 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De Franse consumentenbond CLCV is kritisch over vegetarische snacks. Hamburgers, kip en andere producten met vleesvervangers bevatten volgens een onderzoek van de bond maar weinig eiwitten en volledig natuurlijke ingrediënten.

De CLCV nam 95 producten met vleesvervangers onder de loep, vooral afkomstig uit de supermarkt. Kritiek heeft de bond vooral op het feit dat de producten in veel gevallen intensief industrieel zijn bewerkt. Acht op de tien geteste producten zijn volgens de onderzoekers ultrabewerkt.

Kunstmatige stoffen

Er is volop sprake van verdikkingsmiddel om de textuur van vlees na te bootsen. Daarnaast is veelvuldig gebruik gemaakt van kunstmatige kleur- en smaakstoffen, aldus de CLCV. Zo bleken onderzochte vegetarische knakworsten slechts 14 procent plantaardige ingrediënten te bevatten. Zodoende behaalden de worstjes de op één na laagste Nutriscore. Niet zelden zijn de vleesvervangers per kilo duurder dan producten die vlees bevatten, aldus CLCV verder.

Duurzaam

Eerder kwamen uit een Nederlands onderzoek soortgelijke bevindingen tevoorschijn. Bovendien werden in dat onderzoek vraagtekens gezet bij de duurzaamheid van sommige producten. Zo is de omstreden sojaboon een veelgebruikte vleesvervanger. Bovendien zijn in sommige vleesvervangers milieu-intensieve ingrediënten verwerkt als kaas en eiwit van kippenei. Wel zijn vleesvervangers aanmerkelijk duurzamer dan vleesproducten.