De aandacht voor snackpairing groeit. In enkele frituurzaken worden speciaalbieren bij frituurgerechten geserveerd. Bovendien mist een andere ontwikkeling zijn effect niet: steeds meer reguliere restaurants verkopen gerechten met frituursnacks en loaded fries.
7 dingen over de frituur en bijpassende dranken.
door Ubel Zuiderveld
1. IPA bij bamischijf
Family Appelscha is een voorbeeld van een frietspeciaalzaak waar speciaalbier wordt geserveerd. Van de naburige brouwerij Maallust. Het regionale bier is ook verwerkt in gerechten, zoals friet met kipstoof volgens Surinaams recept.
Onlangs kwamen biersommelier Sanne Kuipers en vinoloog Marleen Kuipers aan het woord in een Twentse dagblad. Sanne schreef een tekst over de spreekwoordelijke bierfrikandel: de Grolsch-beugel bij de frikandel. Inmiddels verdiepte zij zich verder. Volgens haar gaat het pittig-kruidige vette van de bamischijf prima samen met een IPA-biertje. “De bitterheid sluit mooi aan en geeft een verfrissend tegengewicht.”
2. De bekendste combi?
Afgezien van de frikandel-Grolsch pairing, is er natuurlijk nóg een geheide snack-drank combi van oude datum. Het beeld van friet, snacks en hamburgers mét een glas cola is natuurlijk een evergreen.
Hoewel de grootste cola-company op een gegeven moment wat afstand nam van snacks en fastfood, zien we de combi nog altijd volop. Ook van oudsher bekende snacktrio’s zijn friet, mosselen, pils én friet, biefstuk, bier, desnoods wat zwaarder bier.

3. Gericht op restaurants
Verschillende producenten kwamen de afgelopen tijd met aanbevelingen voor nieuwe snackpairings. Dat doen ze niet speciaal voor de cafetariasector, maar vooral voor restaurants, cafés en terrassen. Die verkopen immers toenemend borrelplanken en snackmenu’s. Een aantal voorbeelden uit hun lijstjes lees je hieronder.
4. Dranken bij kip
Kipsnacks ‘paren’ goed met cocktails als Sex on the Beach. Maar bij kipnuggets, kipvleugeltjes en andere krokante kipsnacks past een koel glas witte wijn ook uitstekend. Bij meer romig-vette kip, zoals boutjes, wordt wel de witte klassieker chardonnay aanbevolen
5. Dranken bij kroket
Bij bitterballen en rundvleeskroketten is de keuze van dranken royaal. Ook in dit geval worden koele witte wijnen genoemd. Gaat de vulling van de snack meer richting stoofvlees, dan is een speciaal herfstbiertje (bokbier) een goede bijpassende dorstlesser. Dit geldt ook voor steviger rode wijnen. Bijvoorbeeld syrah en cabernet sauvignon.
6. Dranken bij burgers
Rode wijnen accorderen met burgers van 100 procent rundvlees, ook de genoemde steviger wijnen. Steviger bieren, zoals IPA’s, worden eveneens aangeraden bij hamburgers. Een website over een andere fraaie combi: “Een rokerige whisky die de rijke smaak van het vlees aanvult.”
7. Dranken bij de frikandel
Dan de frikandel. Die is de Grolsch-beugel echt wel een beetje voorbij. Van Geloven Snacks: “Een fruitige rosé kan de kruidigheid van de frikandel mooi in balans brengen. De sauvignon blanc kan een goede combinatie zijn bij een frikandel. Een geurig, kruidige wijn kan verrassend goed passen bij de smaken van een frikandel speciaal.” Maar gewoon champagne bij de frikandel mag ook, aldus Van Geloven.
































