Waarom ‘Ontdekt door Snackspert’ geen keurmerk is

Column
25 nov 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Influencer Snackspert zet steeds vaker frituurzaken landelijk op de kaart met zijn spontane en enthousiaste beoordelingen. ‘Ontdekt door Snackspert’ en de bijbehorende sticker vormen een compliment waar ondernemers trots op mogen zijn. Het is echter geen officieel keurmerk.

Door Frans van Rooij*

Binnen de frituurbranche is Snackspert inmiddels een fenomeen. Zijn posts zorgen geregeld voor explosieve aandacht, lovende reacties en soms zelfs lange rijen voor de deur. Voor ondernemers is het simpel: als je door hem wordt ontdekt, kan één video of beoordeling een enorme boost geven aan je naamsbekendheid en omzet.

Snackspert weet met zijn enthousiasme, humor en passie voor snacks de sector op een positieve manier te belichten. Zijn bereik helpt mee aan een bredere waardering voor onze frituurcultuur. Dat is oprecht lovenswaardig.

Kenmerken van een keurmerk

Hoewel sommige bedrijven trots delen dat ze zijn ‘Ontdekt door Snackspert’, is deze vermelding geen keurmerk. Want als we kijken naar wat een keurmerk is, dan heeft dit een aantal kenmerken. Zo gelden er objectieve, vooraf vastgestelde criteria. Verder is er een onafhankelijke toetsing door een auditor. Daarnaast volgt er controle op de naleving en een periodieke herbeoordeling. Ook is er transparantie over de normen en de werkwijze van het keurmerk.

Bij Snackspert is er juist sprake van het tegenovergestelde. Het is persoonlijk en daardoor subjectief. Het is gebaseerd op smaak en beleving. Daarnaast is er geen sprake van een onafhankelijke instantie.

Waarderingslabel

Hierdoor is Snacksperts werk een waarderingslabel van een influencer, maar geen keurmerk in de formele betekenis van het woord. En dat hoeft ook niet: zijn kracht zit juist in het persoonlijke, het spontane en zijn authentieke enthousiasme.

Het label van Snackspert is een aanvulling op het keurmerk Goed Gefrituurd. Dit keurmerk werkt volgens de principes van een formeel kwaliteitssysteem. Bedrijven worden beoordeeld op drie pijlers: Vakmanschap, Veiligheid & hygiëne en Verantwoordelijkheid.

Professionaliteit

Bedrijven die het keurmerk willen voeren, moeten aantoonbaar voldoen aan deze criteria. Een onafhankelijke auditor voert de beoordeling uit, waarna periodieke herkeuring volgt. Dat maakt Goed Gefrituurd een gecontroleerd, objectief en betrouwbaar keurmerk, waarmee bedrijven hun professionaliteit kunnen laten zien; los van persoonlijke voorkeuren of smaak.

Waar Goed Gefrituurd staat voor objectieve kwaliteit, staat Snackspert voor zichtbaarheid, waardering en positieve aandacht. De branche heeft beide nodig: vakmanschap dat wordt geborgd én vakmanschap dat wordt gezien.

*Frans van Rooij is frituurkenner en deelt zijn persoonlijke visie op de frituurbranche.