Bitterballenboek: warm aanbevolen

Nieuw!, Actueel |
31 juli 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Werden we teveel in beslag genomen door de coronaperikelen? Het zou zomaar kunnen. In elk geval hebben we het een beetje over het hoofd gezien; het Bourgondsiche Bitterballenboek van Ilona de Wit.  

Zoals de titel al zegt: het Bourgondische Bitterballenboek is een boek voor smikkelaars die weten wat genieten is. In het boek passeren dertig recepten de revue voor de goedgevulde, kogelronde spin-off van de grote broer, de kroket. 

Bitterballenkoningin 

Ilona de Wit (1982) is bekend van sociale media. Op Instagram noemt ze zichzelf de Bitterballenkoningin. Het Bitterballenboek is Ilona’s eerste kookboek. Net als veel brouwers van speciaalbieren, oordeelt Ilona dat de bitterbal een perfecte twee-eenheid vormt met een goed glas bier. In het boek besteedt De Wit dan ook de nodige aandacht aan de combinatie van bitterballen met dranken.  

Recepten 

De recepten zijn verdeeld over vier hoofdstukken; vleesbitterballen met onder meer Oma’s Snertbitterbal, visbitterballen, gevogeltebitterballen en vegetarische bitterballen. Daarnaast besteedt de Bitterballenkoningin in haar boek de nodige aandacht aan de basistechnieken van de bereiding. 

Bitterballendag 

Zoals gezegd; toen Ilona’s Bitterballenboek verscheen, had de branche wel wat anders aan het hoofd. Het boek verscheen namelijk bijna twee weken nadat premier Mark Rutte de horeca-lockdown afkondigde. Dag van verschijning: 27 maart ofwel Bitterballendag. Liever gezegd: Ilona de Wit riep 27 maart hoogstpersoonlijk uit tot de vaste Nationale Bitterballendag. Dat mag zij natuurlijk, als Bitterballenkoningin. 

Link naar website