Friettesters AD nog niet op pad

Actueel |
21 maart 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Winnaar 2017 – Frituurwereld

De friettesters van het Algemeen Dagblad gaan voorlopig (nog) niet op pad. Het dagblad overweegt of en zo ja hoe men in de toekomst smaaktesten gaat uitvoeren. Het uitstel (mogelijk dus afstel) volgt op veel recente tumult rond AD’s haring- en oliebollentesten. Ook de jaarlijkse AD Friettest verliep meer dan eens niet zonder incidenten. Uit onvrede met de respectloze beoordelingen van frietzaken, lanceerde vakvereniging ProFri enkele jaren geleden zelfs de website het-ad-gaat-te-ver.nl.

AD’s haring- en oliebollentesten beheersten eind 2017 lang het landelijke nieuws. Omdat er in het testpanel deskundigen zaten die tevens adviseur waren bij sommige geteste bedrijven, werd het Algemeen Dagblad beticht van belangenverstrengeling.

De haringbranche verkondigde in reactie hierop zelfs te komen met een eigen (consumenten)test. Ook rond de oliebollentest ontstond veel tumult. Onder meer doordat een “1” als rapportcijfer werd uitgedeeld, terwijl normaliter een “3” het minimum is. De hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad beloofde beterschap. Hij liet weten dat voortaan alleen de top 75 gepubliceerd wordt. Dat het AD al zijn testen nu kritisch bekijkt, betekent dus ook op z’n minst uitstel voor de AD Friettest.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 7 – Voorjaar 2018