Snacks als bronzen beelden

Actueel |
21 maart 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Snacks in het brons – Studio Special

Snacks op een voetstuk als bronzen beeldjes. Het zijn de geesteskinderen van Bram Verbeek en Sjoerd Geerts. De twee vormgevers, afgestudeerd aan de Brabantse kunstopleiding AKV Sint Joost, goten frituursnacks in brons. Nadat het duo samen Studio Speciaal oprichtte, verkoopt het nu de bronzen snackbeeldjes aan liefhebbers en consumenten.

Verbeek en Geerts kozen voor hun bronzen creaties voor een frikandel, een opengesneden frikandel en Mexicano’s. Graag zouden ze de hele snackvitrine transformeren naar bronzen beelden, maar dat is een zeer kostbare aangelegenheid. De oprichters van Studio Speciaal zijn bij het maken van de bronzen beelden geïnspireerd door het nieuws. Ze lazen dat voor de vaderlandse frituurcultuur een erkenning is aangevraagd als Immaterieel Erfgoed. Zo ontstond het idee om frituursnacks in brons te gieten.

Bovendien zijn de vormgevers zelf liefhebbers van gefrituurde gerechten. Het betekent niet dat Verbeek en Geerts zich alleen op de snackcultuur richten. Tijdens de Dutch Design Week toonde Bram Verbeek zijn Audilizer, een synthesizer die op basis van kleuren werkt. Sjoerd Geerts stelde met zijn vinding de Datarama, die oogt als een klassieke jukebox, de digitale dataverzameling aan de orde.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 7 – Voorjaar 2018