Friet geschrapt bij twee Ikea’s: ophef in Duitsland

Actueel |
23 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

“Klein idee, grote gevolgen: wij doen het voortaan bewust zonder friet.” Twee Duitse vestigingen van Ikea schrappen friet van het menu. Motivatie: het Zweedse warenhuis wil de stikstofuitstoot verkleinen. Hoewel friet planetproof is, wil Ikea voortaan gewone gekookte aardappelen verkopen in zijn restaurants.

Het besluit om friet te schrappen van het menu leverde Ikea veel hoon, spot en kritiek op via de sociale media. Omdat het gaat om een solo actie van de vestiging in de stad Würzburg, haastte het moederbedrijf zich te zeggen dat het pertinent geen besluit is dat voor alle Duitse Ikea-vestigingen geldt.

Plantaardig beleid?

Toch staat het schrappen van friet bij Ikea Würzburg niet op zichzelf. Het Zweedse warenhuis zette al vijf jaar geleden een beleid in, waarbij het de verkoop van “dierlijke eiwitten” wil terugdringen in zijn restaurants en foodwinkels. Daarnaast wil Ikea ‘een gezonder voedingspatroon’ stimuleren. Het streven is: in 2025 moet de helft van het verkochte volume bestaan uit plantaardige voeding. Echter: friet is natuurlijk een plantaardig product en nog behoorlijk milieuvriendelijk ook, vergeleken bij de meeste andere basisproducten zoals rijst.

Huvudroll

Het hoofdkantoor van Ikea wijst er verder op dat friet niet behoort tot het standaardaanbod van Ikea Duitsland. Het staat individuele (franchise)vestigingen dus vrij om andere keuzes te maken, aldus het management. Naast het warenhuis in Würzburg, schrapte ook Ikea Bremerhaven de friet uit het assortiment.

Ikea’s kernproduct, de Zweedse gehaktballetjes, is al eerder aangepast bij het nieuwe foodbeleid van het warenhuisconcern. Twee jaar geleden kwam Ikea met de plantaardige variant Huvudroll op basis van erwteneiwit, haver, aardappel, ui en appel. Volgens Ikea is de Huvudroll, vergeleken met de vleesballetjes, 96% minder milieubelastend. Ook werd dierloos gehakt onder de naam Världsklok geïntroduceerd.