FNV: “Bezorgd om maaltijdbezorgers”

Actueel |
16 november 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De positie van maaltijdbezorgers is afgelopen anderhalf verder verslechterd. Dit stelt vakbond FNV vast in haar pas verschenen rapport “Bezorgd om Maaltijdbezorgers”. Het is de tweede keer dat de vakbond een dergelijk rapport publiceert.

FNV laakt onder meer het feit dat maaltijdbezorgers steeds vaker via een schijnconstructie werken als zelfstandige ondernemers. Hiermee ontlopen de drie grote platforms in ons land vele tientallen miljoenen euro’s aan loonkosten, aldus de bond. Vanwege de “moordende concurrentie” in de branche is volgens de FNV sprake van verder afkalvende arbeidsvoorwaarden voor bezorgers.

Nauwelijks rondkomen

De koeriers van de platforms zitten volgens het rapport in een uiterst kwetsbare positie. “We zien een glijbaan van veranderingen die ervoor zorgt dat riders steeds meer moeten werken en steeds minder verdienen.” Rondkomen van maaltijdbezorging is niet of nauwelijks mogelijk, stelt de vakbond. “Een parttime rider verdient op jaarbasis 3.400 euro te weinig ten opzichte van de cao-lonen en een fulltime rider ontvangt op jaarbasis 11.700 euro te weinig.”

Daarnaast loopt de schatkist jaarlijks bijna 32 miljoen euro aan belastinggeld, sociale zekerheidsafdrachten en pensioenpremie mis. De bond vindt dat constructies waarbij koeriers fungeren als zelfstandig ondernemer aangepakt moeten worden.