“Flitsbezorgers populair bij scholieren”

Actueel |
5 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Getir

Flitsbezorgers als Gorillas, Getir, Flink en Zapp dragen ertoe bij dat op schoolpleinen in de pauze ongezonder wordt gesnoept en gegeten. Dit blijkt uit een artikel van dagblad Het Parool.

Citaten uit het verhaal: “Sommige leerlingen hebben hun kluisje vol met actieproducten. Het zou ideaal zijn als de gemeente ingrijpt. We zijn een gezonde school. (…) Als je hier met een zak chips binnenloopt, wordt die afgepakt.”

Schoolkantine

Veel scholen investeerden de afgelopen jaren in het verantwoorder maken van het foodaanbod in hun kantines. Scholieren die in pauzes hun heil zoeken bij supermarkten in de buurt, hebben nu in de grotere steden een alternatief dankzij de nieuwe flitsbezorgers, die binnen 10 minuten bestellingen afleveren waar de consument maar wil. Bij de eerste bestelling, geven flitsbezorgers bovendien fikse kortingen.

Snackbars

Hoewel scholieren vanwege de hogere prijzen de horeca veelal mijden en shoppen bij supermarkten en nu dus bij flitsbezorgers, zijn het nog steeds vooral de snackbars die het moeten ontgelden. Zo nam de Amsterdamse wethouder voor gezondheid twee jaar geleden het initiatief om snackbars bij scholen te weren. Ook in adviesrapporten en door staatssecretaris Paul Blokhuis wordt bepleit juist snackbars aan te pakken.

Overigens speelde corona de flitsbezorgers extra in de kaart. Ze kwamen opzetten toen veel schoolkantines nog in een lockdown zaten; voor veel scholieren waren en zijn bedrijven als Getir en Gorillas dus een alternatief.